Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Marko: "Zonder fouten Verstappen en Red Bull waren we tweede in het WK"

De mislukte seizoensstart van Max Verstappen en diverse fouten van het team, hebben volgens Dr. Helmut Marko teveel punten gekost. Hierdoor eindigde de Nederlander als vierde in het WK en het team als derde, maar er had meer ingezeten.

Dr. Helmut Marko denkt dat zowel Max Verstappen als Red Bull de tweede positie in het WK veroverd hadden zonder de fouten uit de eerste races van zowel de coureur als het team. "We hebben intern een 'wat als' berekening gemaakt, omdat we een aantal fouten hebben gemaakt. Max zou daarmee tweede zijn geworden in het WK bij de coureurs en Red Bull bij de teams", laat de teamadviseur weten aan Motorsport-Magazin. Verstappen eindigde als vierde in het WK, met een achterstand van 71 punten ten opzichte van nummer twee Sebastian Vettel. Met name in Bahrein, Monaco en Baku gingen kostbare punten verloren. Marko gaat daarbij wel voorbij aan het feit dat ook Sebastian Vettel de nodige races verprutste door spins en crashes.

Over het algemeen is de Oostenrijkers tevreden over het seizoen 2018. "De tweede helft van het seizoen was zeer positief voor de ontwikkeling van ons chassis. Het is duidelijk dat we het beste chassis hebben. Onze betrouwbaarheid is ook verbeterd en Max heeft sinds Paul Ricard geen fouten meer gemaakt." Verstappen groeide in 2018 uit tot een van de smaakmakers en titelkandidaten. Met een uiterst succesvol slot van zijn seizoen, vestigde de Red Bull-coureur zich definitief in het rijtje van absolute sterren als Lewis Hamilton en Sebastian Vettel. Marko legt uit wat, volgens hem, voor de ommekeer zorgde: "We hebben een goed gesprek gehad. Hij legde zichzelf teveel druk op. Nu zie ik nog altijd een erg ambitieuze Max Verstappen, maar hij realiseert zich dat hij niet iedere training het snelste hoeft te zijn. Hij ziet een raceweekend als geheel en zal daar volgend jaar in de titelstrijd ook rekening mee moeten houden, je hoeft niet altijd het snelste te zijn."

Viaplay
x
Live Kwalificatie Formule 1 GP China 2024