Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Felipe Massa

Massa-bondgenoot kiest kant Hamilton in zaak controversiële F1-titel

Felipe Massa moet het zonder de steun van bondgenoot Rob Smedley doen in zijn poging om de wereldtitel van 2008 te verkrijgen. Zijn voormalige engineer zou zelf niet naar de rechter zijn gestapt.

Smedley Massa
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Goed, wat is er ook alweer aan de hand? Felipe Massa is naar de rechter gestapt om alsnog de wereldtitel van 2008 te verkrijgen. De Braziliaan vindt dat hij de rechtmatige wereldkampioen is, omdat de Grand Prix van Singapore werd gemanipuleerd door Renault. Nelson Piquet Jr. crashte bewust en zorgde er zo hoogstpersoonlijk voor dat teamgenoot Fernando Alonso in een winnende positie terechtkwam.

Voor Massa waren de druiven zuur, want hij werd juist de dupe van het strategische spel en zag later Lewis Hamilton wereldkampioen worden. Het verschil tussen de beide kemphanen was miniem. De voormalig Ferrari-coureur vond dat een onterecht uitkomst en spande in 2023 een zaak aan. Extra factor was de onthulling van Bernie Ecclestone, die aangaf dat hij, toenmalig wedstrijdleider Charlie Whiting en toenmalig voorzitter Max Mosley meteen wisten van de zaak. In 2009 kwam 'crashgate' echter pas daadwerkelijk naar buiten.

Een persoon die normaal gesproken tot het kamp Massa behoort, Rob Smedley, vindt het niet zo'n handige actie van zijn voormalige pupil. Smedley was de engineer en bondgenoot van Massa bij Ferrari en Williams. De Brit stelt bij The Race dat hij niet meer naar het verleden kijkt.

'Het is vrij betekenisloos voor mij''

"Ik ben altijd een persoon geweest die weer verder gaat, ongeacht wat er gisteren gebeurd is en of het iets goeds of slechts was", vertelt Smedley. "Meer potten en pannen, meer medailles of hoe je het ook wil noemen, het is vrij betekenisloos voor mij. Ik ben geïnteresseerd in wat er vandaag, morgen en overmorgen gebeurt. Maar dat is mijn persoonlijke mening."

Toch snapt Smedley Massa wel. "Felipe hecht hier veel waarde aan. Het is geen geheim dat Felipe een goede vriend van me is, hij is als een broertje voor me. Als dit iets is waar hij gepassioneerd over is, en als hij erover praat voelt het alsof hij overtuigd is dat hij in zijn recht staat, dan zou iedereen het recht moeten hebben om na te streven wat hij of zij rechtvaardig vindt. Dat geldt ook voor Felipe in dit geval."

Smedley denkt dat de uitspraak veel gevolgen kan hebben. "Er zijn veel partijen bij betrokken en we kijken naar het verleden. Ik heb geen idee waar dit zal eindigen. Ik houd het in de gaten, meer kan of wil ik ook niet doen. Het is interessant, maar als het (de wereldtitel, red.) wordt omgedraaid, wat voor gevolgen heeft dat dan qua sportieve beslissingen, niet alleen in de Formule 1, maar ook voor het verleden?"

De Brit stelt wel dat de actie van Piquet Jr. duidelijk bewust was. Smedley had het vrijwel meteen door. "Ik keek ernaar en dacht: 'vreemd'. En bij de derde herhaling denk je: 'Oké, nu begrijp ik wat er gebeurd is'. Het is echter een ander verhaal wat de gevolgen en repercussies zijn en hoe je gerechtigheid krijgt."

Mis geen seconde van het nieuwe F1-seizoen! Zet met een druk op de knop de F1-kalender in jouw telefoon.

Download nu de F1-kalender
Forbidden

Weddenschappen Lewis Hamilton

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

7 reacties

Viaplay
Pos. Coureur Punten
Pos. Team Punten
Volledige stand
x
Vasseur Ferrari van een andere planeet tijdens de testdagen