© Getty Images / Red Bull Contentpool

Nieuwsoverzicht

Max Verstappen de leider van de nieuwe Formule 1 generatie

05 dec. 2017 14:33 Ruud Dimmers 1 reacties
Max Verstappen houdt de gemoederen in de Formule 1 al drie seizoenen lang bezig. Nog voordat hij één meter had gereden stond hij al vol in de spotlights. De afgelopen drie seizoenen is daar nooit verandering in gekomen. Verstappen is de leider van de nieuwe generatie van Formule 1 coureurs.

Nieuw versus oud in de Formule 1

Binnen de Formule 1 is een machtsstrijd aan de gang op diverse niveau's. De sport is hard toe aan vernieuwing en de gevestigde orde wordt flink wakker geschut. Dat geldt niet alleen voor de coureurs, maar ook voor de teams en (hopelijk) de fans.

Sinds de overname van de sport door Liberty Media is er achter de schermen al van alles aan de gang. Een radicale koerswijziging ligt in het verschiet met zaken als een budgetplafond, andere motoren en andere auto's. Traditionele teams steigeren, nieuwe en innovatie teams juichen het toe. Het houdt de gemoederen in de Formule 1 meer bezig dan de titelstrijd. 

Op een paar incidenten en mooie races na viel er in 2017 niet bijster veel te genieten. De wedstrijden waren voorspelbaar, het aantal inhaalacties was bedroevend en ondanks de strijd tussen Vettel en Hamilton ontbrandde deze op twee momenten na totaal niet. Nee, het vuurwerk in de Formule 1 moest niet komen van de oude generatie.

De generatie Vettel en Hamilton is inmiddels alweer zo'n 10 jaar actief in de sport. Het zijn twee iconen in de Formule 1, die vaak gezelschap krijgen van namen als Alonso en Raikkonen. Mannen die al vijftien jaar actie zijn in de Formule 1. Iconen, maar wel typerend voor de sport.

Ooit waren deze mannen stuk voor stuk broekies die niets te verliezen hadden in de sport. Ze stonden destijds voor vernieuwing, reden agressief en reden om te winnen. Wat een verademing was Kimi Raikkonen in de McLaren! Hoe konden we genieten van Alonso die Schumacher uitdaagde en later van Vettel en Hamilton die Alonso en Raikkonen het vuur aan de schenen legde.

Daarna veranderde er jarenlang niets in de Formule 1. Kampioenen werden er nauwelijks meer gevormd. Een gouden generatie ontbrak en de sport sukkelde in slaap. Spanning moest niet meer vanuit de coureurs komen, maar door allerlei geknutselde regels. Het leidde ertoe dat de sport steeds minder met sport te maken heeft, maar meer een uithangbord is geworden voor automerken.

Gelukkig diende zich een nieuwe generatie aan met Liberty Media als eigenaar en een uitstekende lichting coureurs. Jonge talentvolle coureurs die beter opgeleid en voorbereid waren dan de generatie daarvoor. Max Verstappen, Carlos Sainz, Esteban Ocon en Stoffel Vandoorne vonden hun weg al richting de Formule 1. Met Charles Leclerc erbij dient zich alweer een volgend super talent aan. 

Helaas, ze beschikken niet over de auto's waarmee Vettel en Hamilton destijds konden imponeren: auto's waarmee je op de limiet kon racen ronde na ronde. Desondanks zorgen ze toch voor het nodige vuurwerk in de sport. Ze schudden de gevestigde orde wakker uit hun winterslaap. Bekijk alleen alle commotie die Verstappen veroorzaakte in drie jaar tijd door te strijden voor zijn posities. Gedurfde inhaalacties, hard verdedigingswerk en bovenal uitstekende prestaties. Carlos Sainz liet ook al menig keer zien dat hij uit het juiste racehout gesneden is. Dit jaar kwam daar Esteban Ocon bij die bijna over lijken ging in de strijd met Perez. 

© Force India F1 Team

De nieuwe generatie verdient een kans in de top van de Formule 1, maar het probleem is dat met uitzondering van Red Bull niemand een gok durft te nemen. Ferrari dat een jong talent een kans geeft? Uitgesloten, men houdt liever vast aan 'opa' Raikkonen. Mercedes speelt op safe omdat ook Hamilton geen echte concurrent als teamgenoot wil. 

De jeugd is de toekomst en de jeugd zoekt ook naar macht binnen de sport. Het contrast tussen de jonge en de oude generatie is groot. Mannen als Vettel en Hamilton zijn/waren voor de Halo, terwijl Verstappen en Ocon tegen waren. De jonge generatie wil dat er echt geracet mag worden en ziet uitloopstroken het liefst verdwijnen, de oude generatie kiest voor veiligheid. 

Wat ons betreft geldt het motto 'de jeugd heeft de toekomst' zeker in de Formule 1. Het is nu wachten op het moment waarop de jeugd ook de macht kan grijpen. Max Verstappen is waarschijnlijk het eerst aan zet, maar wij hopen dat mannen als Ocon, Sainz en Vandoorne met hem voor het nodige vuurwerk gaan zorgen. 

Twee dingen zijn zeker: een machtsoverdracht zal altijd stof doen opwaaien zoals dat destijds ook bij Senna, Schumacher, Alonso en Hamilton/Vettel het geval was toen zij de sport veroverden. En twee: dat die machtsoverdracht er de komende jaren komt is zeker. 

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen