Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Mazepin nogmaals flink door het stof tijdens uitgebreid kruisverhoor

Nikita Mazepin heeft nog geen racemeter gereden in de Formule 1, maar toch is hij nu al een van de meest, zo niet de meest gehate coureur op de Formule 1-grid. In aanloop naar het seizoen ging hij uitgebreid met de pers in gesprek over het incident waardoor hij kort na zijn aankondiging bij Haas in opspraak kwam.

Deze donderdag maakte Haas haar nieuwe livery voor 2021 wereldkundig. Op de VF21 pronkten de kleuren van de Russische vlag en tegelijkertijd werd duidelijk dat Uralkali, een Russisch bedrijf waar zijn vader grootaandeelhouder is, de titelsponsor is geworden. Dat komt natuurlijk allemaal door de komst van Nikita Mazepin naar het team, die samen met Mick Schumacher het nieuwe rijdersduo van Haas vormt. De jonge Rus komt over uit de Formule 2, waar hij vorig jaar vijfde werd. Het is een publiekelijk geheim dat hij waarschijnlijk geen Haas-coureur was geweest zonder de financiële injectie van het bedrijf van zijn steenrijke vader. Kort na zijn aankondiging kwam het enfant terrible bovendien snel in opspraak, nadat er op het internet beelden waren verschenen waarop hij een ogenschijnlijk beschonken dame betastte. Het Formule 1-publiek keerde zich massaal tegen Mazepin en de hashtag #WeSayNoToMazepin (wij zeggen nee tegen Mazepin, red.) is tot op de dag van vandaag zeer populair. Na de onthulling van de nieuwe livery nam Mazepin voor het eerst sinds de ophef deel aan een open mediasessie. De aanwezige media, waaronder RacingNews365 , trakteerden hem op een kruisverhoor. Om te beginnen met de consequenties van zijn acties. Zijn werkgever Haas walgde van de actie van Mazepin, maar gaf aan intern de zaak af te willen handelen. Wat kan Mazepin vertellen over de actie die de Amerikaanse renstal heeft ondernomen? "Laat het duidelijk zijn dat ik niet blij ben met wat er gebeurd is. Ik ben er niet trots op, ik heb niet gedragen zoals een Formule 1-coureur zich hoort te gedragen", zo begint hij. "De overgangsfase waarin ik moest realiseren wat ik had bereikt, was heel kort en ik heb me niet zo snel mogelijk aangepast als ik had moeten doen. Ik heb de verantwoordelijk echter genomen en dat wil ik blijven doen", aldus de 22-jarige Rus, wiens team hem intern ook op weg heeft geholpen om zijn gedrag te verbeteren. "Het team heeft mij heel goed bijgestaan. Ik wil hen daar graag voor bedanken. Ze hebben mij gesteund in deze tijd en hebben me geholpen om van dit incident te leren. Ze hebben veel geduld met me gehad en hebben de tijd genomen om me verder te helpen. Ik ben nu veel verder dan waar ik was, dus dat heeft me heel goed geholpen." Artikel gaat verder onder de afbeelding .

Tegelijkertijd wil Mazepin zich niet te veel bezig houden met de afkeer die veel fans voor hem zullen hebben na het roemruchte incident en de gebeurtenissen tijdens zijn juniorcategorieën. "Ik kan mensen geen woorden in de mond leggen. Ik ben er vrij zeker van dat ik zal presteren op het circuit. Ik heb er vertrouwen in dat de moeite die ik er nu in heb gestopt en de weg die ik ben ingeslagen er voor zullen zorgen dat ik resultaten boek. Ik zal op het circuit van me laten horen", aldus de Formule 1-coureur. Was hij bang dat hij op een gegeven moment zijn stoeltje kwijt zou raken na het incident, of had hij er vertrouwen in dat de invloed van de Russische roebels hem erdoorheen zouden slepen, vraagt RacingNews365 hem direct op de man af. Ook daar heeft Mazepin gewoon een antwoord op klaar. "Ik ben een racer, dat ben ik al vijftien jaar lang. Als een coureur focus je op je werk, want dat vergt heel veel van je op het circuit. Naast circuit probeer je geen fouten te maken, maar dat is toch gebeurd en heb ik een megafout gemaakt. Ik heb daar de verantwoordelijkheid voor genomen en ik heb ervan geleerd. Ik kijk er naar uit om nu een foutloos jaar af te werken." Maar wat heeft hij dan echt geleerd, vraagt iedereen zich af? "Als Formule 1-coureur ben je plots een voorbeeld voor veel jonge kinderen. Daar komt ook een bepaald soort gedrag bij kijken. Dat gedrag heb ik niet meteen getoond, ik was te laat met die realisatie. Wat ik geleerd heb is het gedrag dat je moet tonen en ten tweede is hoe ik me moet gedragen op social media", aldus de jonge Rus, die we tijdens de testdagen voor het eerst in actie zullen zien in de Haas F1-bolide.

Viaplay
x
Data Verstappen worstelt ook in droge omstandigheden