Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Zak Brown

McLaren gaat Norris tóch voorrang geven in titelstrijd met Verstappen

Al het hele seizoen wil McLaren geen keuze maken tussen de coureurs en verklaart het team dat het twee nummer één-coureurs heeft. Echter, nu de auto beduidend sneller lijkt dan Red Bull en Lando Norris serieus dichterbij begint te komen, gaat het team tóch teamorders gebruiken, zo bekent CEO Zak Brown.

Norris Brown
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Al het hele jaar kijkt vrijwel iedereen verbaasd naar McLaren. Eerst om de enorme stap die het team heeft gemaakt en de laatste weken vooral om het feit dat McLaren geen keuze wil maken tussen haar twee coureurs. Het team uit Woking blijft zeggen dat het beschikt over twee nummer één-coureurs en wilde zich niet wagen aan teamorders. Echter, nu niet alleen het constructeurs-, maar ook het coureurskampioenschap binnen handbereik is, komt men daar op terug.

"We hebben nog acht races te gaan en drie sprintraces, wat neerkomt op negen races," zo vertelt de CEO van McLaren, Zak Brown, in de Dale JR Download Podcast. "Hij (Lando Norris red.) staat ongeveer zestig punten achter, wat een best groot gat is. Er zijn maar drie coureurs die zo ver in het kampioenschap nog zijn teruggekomen vanuit zo'n achterstand. Maar wij gaan er alles aan doen om het te laten slagen."

Daarvoor lijkt Brown wel de hulp te moeten inschakelen van Oscar Piastri. De Australiër was in Monza zeer brutaal en pakte in de tweede chicane de leiding ten koste van zijn teamgenoot. Norris zakte vervolgens terug naar P3 en zag zo opnieuw veel punten verdampen. Zoiets gaat niet nog een keer gebeuren volgens Brown: "Oscar gaat alles doen wat hij kan om te helpen. Ik heb geluk, want ik heb in de basis twee nummer één coureurs. Maar Lando zit nu een positie dat hij het (de titel) kan voelen en ruiken. We zullen dus als team moeten werken om Lando te helpen."

Terug naar het oude

Toch blijft de situatie dat Norris de nummer één van het team is niet in stand volgens Brown. Wanneer de huidige situatie in het kampioenschap in het voordeel van Verstappen uitvalt, zijn beide heren weer vrij om met elkaar te vechten: "We bekijken het een beetje van race naar race. Het kan zijn dat we in twee races het gat hebben gedicht, maar als over een paar races Max er een paar heeft gewonnen en Lando een keer uitvalt, dan zal het mathematisch vrijwel zeker over zijn."

"In dat geval laten we ze weer los. Omdat we ze in Monza ook los lieten en dat ging niet erg goed voor ons als team. We gingen bocht vier in als één en twee en we kwamen eruit als één en drie. Dat is niet wat je wilt als team," aldus Brown. De Amerikaan is verder ook van mening dat men vanbuiten af moeilijk kan oordelen over de dynamiek binnen het team. "Mensen die op de bank zitten te kijken met een biertje gaan ons vertellen hoe je een team moet leiden. Maar het is niet zo makkelijk."

"Zeker niet als je twee coureurs hebt die nummer één zijn. En dus, weet je, wij zijn racers, dus we hadden zoiets van, hé, laat de jongens racen. Ja, ze raakten elkaar niet aan. Dat is de regel, elkaar niet uitschakelen. Maar ze racen hard tegen elkaar, maar je moet ook kijken naar het rijderskampioenschap nu we daar dichterbij komen. Dus het is best lastig, want je wilt het goed doen voor beide coureurs. Geen enkele coureur wil een bijrol spelen. Maar Oscar gaat een lange carrière tegemoet en gaat veel races winnen. Hij is een toekomstig wereldkampioen en hij weet precies waar de punten op dit moment liggen, dat Lando misschien wat hulp nodig heeft en hij is bereid om te helpen, want beide coureurs blijven nog lang bij McLaren", zo sluit Brown af.

Ook interessant:

Kan Red Bull terugslaan in Azerbeidzjan na een dramatische GP van Italië? En wat kunnen McLaren en Ferrari laten zien, die er toch duidelijk beter voor lijken te staan? Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk bespreken het in een nieuwe RacingNews365 Formule 1-podcast!

Bekijk je de podcast liever als video? Dat kan hier!

Scoort Feyenoord donderdag 19 september tegen Bayer Leverkusen? Dan keert Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit.

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull Hakkinen gelooft niet in 'toevallige' vormdip Red Bull