Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

McLaren hekelt 'Red Bull-sprookje': "Straf past niet bij de overtreding"

Bij McLaren is men duidelijk niet tevreden met de straf voor Red Bull. Nadat eerder CEO Zak Brown zich al negatief uitsprak, volgt nu ook teambaas Andreas Seidl.

Op vrijdag werd bekend dat Red Bull een forse straf krijgt voor het overtreden van het budgetplafond. Een boete van zeven miljoen dollar, 10% minder tijd in de windtunnel en het team mag 10% minder computersimulaties maken die de ontwikkeling van de bolide moeten helpen. Bij McLaren vindt men dat veel te licht. CEO Zak Brown liet zich al negatief uit over de straf. Als de straffen bedoeld zijn om lering uit te trekken, dan moeten deze zwaarder zijn, zo claimde hij. Teambaas Andreas Seidl echoot de woorden van zijn eigen baas in gesprek met Sky Sports . Gevraagd of hij de persconferentie van Red Bull-teambaas Christian Horner had bekeken, breekt de Duitser bijna in lachen uit. "Nee. Daar heb ik niet naar geluisterd. Dat was waarschijnlijk weer een nieuw sprookje van een uur lang. Daar had ik geen behoefte aan." Seidl heeft gemengde gevoelens bij de situatie. De FIA heeft goed gehandeld, maar de straf had volgens hem zwaarder moeten zijn. Al met al is het positief om te zien dat de FIA het goed heeft gedaan als het aankomt op de audit. Negen teams hebben het goed gedaan en één team was duidelijk in overtreding. Dat is een positieve uitkomst." "Het negatieve is, vanuit mijn oogpunt, dat de straf niet past bij de overtreding. Ik hoop dat er in de toekomst zwaardere straffen worden uitgedeeld", hekelt hij.

Toepasselijke straffen

Horner liet doorschemeren dat de hoge energieprijzen er dit jaar voor zorgen dat de kans bestaat dat men wederom de budgetcap gaat overschrijden. Dat terwijl er eerder dit jaar nog een inflatiecorrectie werd doorgevoerd op het budgetplafond. Daarom vindt Seidl de woorden van zijn Red Bull-concullega onzin. Op de vraag of het budgetplafond in gevaar is, wuift hij die suggestie dan ook heel snel weg. "Nee, totaal niet. Er is geen reden om dit jaar weer in overtreding te zijn. Vroeg in het jaar hebben we met de FIA en alle teams goede discussies gevoerd over dit onderwerp. Daarom is de cap ook aangepast voor de inflatie." "Alle teams en de FIA waren het er toen over eens dat er geen reden was om het budgetplafond dit jaar na die beslissing nog te overtreden. Ik hoop dat er in dat geval wel toepasselijke straffen worden uitgedeeld", aldus de McLaren-man.

Viaplay
x
Analyse GP Spanje sleutelmoment in Formule 1-kampioenschap