Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
McLaren

McLaren opent de aanval: "Harde straffen bij overtreden budgetlimiet"

McLaren-CEO Zak Brown en McLaren-coureur Lando Norris zijn het erover eens dat een team hard gestraft moet worden mocht blijken dat ze over het budgetlimiet zijn gegaan.

Perez Norris
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het onderwerp van gesprek dit weekend in Japan is, naast dat Max Verstappen kampioen kan worden, het budgetplafond en het potentiële overschrijden daarvan door Red Bull en Aston Martin.

De certificaten, die de teams krijgen nadat ze hebben voldaan aan het budgetlimiet van maximum 145 miljoen dollar van vorig jaar, zouden eigenlijk afgelopen woensdag worden uitgedeeld door de FIA. Maar dit werd uitgesteld naar maandag na de Grand Prix van Japan.

Waar rook is, is vuur. Zo denkt McLaren CEO Zak Brown. "De certificaten zouden woensdag worden uitgedeeld en ze zijn nu uitgesteld tot maandag, wat betekent dat ze om een of andere reden niet klaar zijn. Je kunt, op basis van speculaties, aannemen dat een team of twee niet hebben voldaan (aan de budgetcap, red.). Ik weet niet of dat het geval is", is Brown te horen tegenover Motorsport.

Mocht een team over de schreef zijn gegaan, wil Brown harde maatregelen zien. "Kostenplafonds zijn van cruciaal belang. We moeten ervoor zorgen dat ze worden gehandhaafd en als iemand ze heeft overtreden moeten er passende sancties worden opgelegd, niet alleen financiële, maar ook sportieve en technische."

"Als je de regels technisch of sportief overtreed, krijg je straffen, en financieel zou hetzelfde moeten gelden. Want als iemand te veel heeft uitgegeven, dan geeft dat hen een oneerlijk voordeel op het circuit en dat moet stevig en snel worden aangepakt."

Norris: "Dat maakt een groot verschil"

McLaren-coureur Lando Norris vindt het meer dan logisch dat een eventuele straf streng moet zijn "Natuurlijk, omdat teams zo efficiënt mogelijk proberen te zijn met alles wat ze doen. Elk klein beetje extra kan een groot voordeel zijn", legt de Brit uit tegenover Independent.

"Als je bedenkt dat er zo'n regel is ingevoerd om het voor iedereen een beetje eerlijk te maken en alle teams een betere kans geven, dan is het gewoon oneerlijk (als dit gebeurt, red.). Er zou een behoorlijke straf moeten staan op degene die de lijn overschrijdt."

Aangezien de F1-bolides dit jaar aan nieuwe regelementen moesten voldoen, is het helemaal belangrijk dat ieder team zich aan het budgetplafond houdt, zo laat Norris weten.

"Als het je in het eerste seizoen helpt om op gang te komen, is het altijd een soort van domino-effect voor de volgende jaren. Als je een nieuw tijdperk (met nieuwe regelementen, red.) op de juiste manier kunt beginnen, dan zal dat je een flink aantal jaren helpen. Dat zou een groot verschil maken."

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Lando Norris

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Japan 2022 RN365 Nieuwsdossier

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Radiotranscript Stilte Verstappen en irritatie Perez bij interne Red Bull-strijd om snelste ronde