Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Andrea Stella

McLaren-teambaas legt vinger op zere plek na mislopen zege in Spanje

Lando Norris klonk na afloop van de Grand Prix van Spanje allesbehalve tevreden, want naar eigen zeggen had hij de overwinning zelf weggegooid. Volgens McLaren-teambaas Andrea Stella waren de strategische keuzes van het team wel in orde, maar ging er bij de start van de race te veel mis om een eventuele zege nog mogelijk te maken.

Norris Spain
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Red Bull Racing was de afgelopen jaren het te kloppen team, maar McLaren en Lando Norris bewezen tijdens de Grand Prix van Spanje dat zij de sleutel tot succes gevonden lijken te hebben. De Brit zette razendsnelle rondetijden neer en vloog in rap tempo over de baan, maar liep de overwinning op een haar na mis. Na afloop van de race tikte Norris zichzelf vooral op de vingers. 

Teambaas Andrea Stella is niet zo kritisch als Norris. De Italiaan legt tegenover onder meer RacingNews365 bijvoorbeeld uit dat de strategische keuzes van het team juist goed uitpakten. "Ik denk dat we hetzelfde hadden gedaan als we aan de leiding hadden gelegen, want we reden in Barcelona. We waren echt verbaasd toen we mensen in ronde zestien of zeventien al een pitstop zagen maken. Dan maak je het echt moeilijk voor jezelf omdat de slijtage van de banden hier zo hard gaat. We gingen er dus eigenlijk vanuit dat deze strategie ons weer verder zou helpen tijdens de race."

Ondanks het feit dat de strategie dus goed uitpakte, had McLaren er uiteindelijk weinig aan wat de resultaten betreft. "We verloren bij de start gewoon te veel tijd ten opzichte van George Russell, want als dat niet zo was geweest was alles aan het einde van de race wel naar ons toegekomen. Maar ik wil in dat opzicht wel het strategische team bedanken, want zij zijn hier op wat voor manier dan ook op gekomen. Het pakte uiteindelijk wel uit zoals gehoopt, want veel andere teams voelden de druk om te stoppen al vroeg in de race. Dat hangt natuurlijk ook af van hoe je de banden gebruikt en soms heb je dus geen andere optie over, maar dat kan een kostbare afweging zijn."

Uiteindelijk gaf Norris aan het einde van de race aan dat kleine details het verschil gaan maken nu de titelstrijd zo spannend wordt. Stella sluit zich aan bij die verwachting. "Het is nu al de tweede keer dat het verschil tijdens de kwalificatie zo klein is, dus de data wordt heel belangrijk omdat je niet de ruimte hebt om nog te compenseren voor kleine foutjes. Het feit dat we de leiding niet konden verdedigen speelde in dit geval wel een grote rol, al was dat niet echt verrassend gezien het lange stuk dat de coureurs af moeten leggen tot ze bij de eerste bocht komen. Met die hoge downforce kan je dan makkelijk een slipstream pakken en dan ben je ineens een stuk sneller."

"Ik kan dat wel heel erg waarderen overigens, want het was een slimme zet om uit de problemen te blijven. Dan valt alles vanzelf onze kant op. Maar we verloren gewoon teveel tijd ten opzichte van Russell, dus de twee posities die we in bocht één al kwijt waren en die rondjes achter Russell werden ons uiteindelijk fataal in de strijd om de overwinning. De pitstop speelde misschien ook wel een rol, maar uiteindelijk had het er heel anders uit kunnen zien als we bij de start achter Verstappen hadden gereden. Dan hadden we het spelletje heel anders kunnen spelen."

Ook interessant:

Verstappen bewijst dat Red Bull aan de bak moet

De Grand Prix van Spanje, zo werd gezegd, moest het nodige duidelijk maken over de onderlinge verhoudingen in de Formule 1. Dus welke conclusies kunnen getrokken worden? Het podcastpanel geeft antwoord.

Alle actie live bijwonen op Spa-Francorchamps én deelnemen aan een karting experience in het hart van het circuit?

WORD LID & WIN!

Praat mee!

Viaplay
x
Marko Red Bull-adviseur verklaart stuklopen iconisch partnership