Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

McLaren geeft bijzondere reden voor dominantie Red Bull

Het ground effect werd in 2022 geherintroduceerd in de Formule 1 en Red Bull is de grote winnaar daarvan. Het team van Max Verstappen domineert de Formule 1 sindsdien en volgens McLaren-teambaas Andrea Stella is dat te danken aan één onverwacht aspect.

Sinds de grondeffect-reglementen werden ingevoerd voor het seizoen 2022, heeft Red Bull 20 van de 25 races gewonnen. Dit jaar won het team met Max Verstappen en Sergio Perez drie keer in de eerste drie races en heeft het een aanzienlijke voorsprong op de concurrentie. Het ground effect moest ervoor zorgen dat de teams dichter bij elkaar kwamen te liggen en dat er meer spannende races met meer inhaalacties zouden komen. Terwijl dit tot op zekere hoogte heeft gewerkt in het middenveld, is Red Bull vooraan aan de horizon verdwenen. Alleen de betrouwbaarheid van de wagen lijkt het team ervan te kunnen weerhouden om dit seizoen zowel de rijderstitel als de constructeurstitel op te eisen.

Voor de gek gehouden

McLaren-teambaas Andrea Stella denkt dat alle teams, behalve Red Bull, voor de gek werden gehouden door de vermeende restricties die de nieuwe regels met zich mee zouden brengen. Dit heeft geleid tot de huidige dominantie van Red Bull, meent Stella. Stella denkt dat de teams aanvankelijk het potentieel misten voor de doorontwikkeling rond de vloer van de wagen - die cruciaal is voor een goede werking van de wagen in combinatie met het ground effect.

Wat hebben andere teams gemist?

"Ik moet toegeven, en ik denk dat de meeste teams dat zouden toegeven, dat we vóór de nieuwe generatie auto's dachten dat de reglementen nogal beperkend waren", vertelde Stella aan de media, waaronder RacingNews365. "Maar zodra je aan het traject begint, realiseer je je dat er veel performance voor het oprapen ligt, vooral rond de vloer. Het ground effect kan technisch gezien verder worden benut dan ik denk dat iemand in de Formule 1 had verwacht." "Als je de verfijning van de geometrie op sommige auto's ziet, vooral de delen aan de onderkant van de bolide, de complexiteit van de luchtstromen en de verticale structuren die je onder de auto wilt genereren, die gaan volgens mij verder dan wat aan de hand van de reglementen was verwacht." "Vanuit technisch oogpunt is het fascinerend, maar vanuit het oogpunt van spektakel betekent het dat het team dat het beter doet dan de rest, zoals Red Bull op dit moment, een groot voordeel heeft. Groter dan wat verwacht."

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"