Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Meevaller Ferrari in de strijd met Red Bull: 'Dan hadden we van Verstappen kunnen winnen'

Ferrari zet langzaam weer stappen vooruit. In Canada werden Carlos Sainz en Charles Leclerc vijfde en vierde. De nieuwe updates lijken het team goed te doen en in Oostenrijk moet verdere progressie geboekt worden, zo zegt teambaas Fred Vasseur.

Ja, pas één podiumplek prijkt er op de resultatenlijst van Ferrari dit seizoen. Tegenvallend natuurlijk voor een van de grootste teams in de Formule 1-historie. Teambaas Fred Vasseur weet dat de verwachtingen bij de Italiaanse renstal altijd hoog zijn. Dat het team een verkeerde keuze heeft gemaakt bij de ontwikkeling van de auto is duidelijk, net zoals dat het team er met de nieuwe updates in slaagt om zich terug te werken in de strijd. "In Canada hebben we stappen vooruit gezet, we wisten vanaf dag één dat deze bolide snel is over een ronde, maar dat het moeilijk is om de bolide ook in de race goed te laten zijn", zegt hij tegen de Italiaanse krant Corriere della Sera . Vasseur had redelijk snel in de gaten dat de voor dit seizoen ontwikkelde wagen niet erg competitief was. Maar dit zomaar even omdraaien, dat lukt niet. "We moesten het ‘schip’ om laten draaien, in de richting van de updates. Daarvoor heb je maanden nodig en dat traject is in maart in de windtunnel gestart toen we de problemen hebben ontdekt." In de laatste race in Canada zag Vasseur dat de updates het team goed deden. Nu moeten de volgende stappen gezet worden. "In Montreal reden we op hetzelfde ritme als Verstappen. Dat is nog niet genoeg, dus de volgende circuits zullen ons meer gaan vertellen. Het circuit in Oostenrijk is het tegenovergestelde van Canada. Als we in Oostenrijk ook goed zijn, krijgen we de bevestiging dat we de juiste weg zijn ingeslagen."

Zoeken naar een compromis

Fransman Vasseur is sinds dit seizoen de eindverantwoordelijke bij Ferrari. Vorig jaar eindigde het team tweede in de strijd om de constructeurstitel en werden er races gewonnen. Nu staat het team op een voorlopige vierde plaats en zijn Aston Martin en Mercedes Ferrari voorbij gestreefd. "Vanaf de eerste kilometers in Fiorano en daarna de tests in Bahrein begrepen we dat iets niet werkte. Daarom werden we gedwongen om te zoeken naar een compromis tussen prestaties en de bestuurbaarheid van de wagen. Nu boeken we weer vooruitgang en winnen moet altijd het doel zijn." Ferrari-rijders Carlos Sainz en Charles Leclerc staan nog tot en met 2024 onder contract bij de Italianen. Vasseur vindt het te vroeg om nu al te praten over contractverlengingen. "Er zijn nog 18 maanden over van het huidige contract. Op dit moment is praten over een nieuw contract een afleiding, dat heb ik de afgelopen weken ook tegen hun managers gezegd. De prioriteit is nu dat de coureurs mee helpen aan de ontwikkeling van de wagen. Gedurende de zomer of daarna, gaan we beginnen met de gesprekken."

Winst in 2023?

Vasseur is niet bang dat de twee coureurs ondertussen een andere keuze gaan maken. "Dat risico is er altijd. Ze zijn beide betrokken bij het project, ze willen blijven en winnen. We moeten als team te werk gaan en volwassen worden op elk vlak. Om nu alleen over de coureurs te spreken, zou verkeerd zijn met het oog op de stappen vooruit die we nog moeten zetten als team." Vasseur gaat er 'gewoon' vanuit dat beide rijders ook na 2024 voor Ferrari zullen rijden. "Ik ben tevreden met Carlos, hij is constant en geeft op technisch vlak goede feedback. Met Charles vormt hij een winnend koppel. De beste manier om ze te overtuigen is om ze een competitieve bolide te geven. Charles weet dat ieder jaar cruciaal is in zijn carrière. Hij heeft één doel: wereldkampioen worden. En de wereldtitel winnen, dat is ook ons doel. Charles en Carlos moeten het gevoel hebben dat ze centraal staan in dit project." Om ze het gevoel te geven dat Leclerc en Sainz ook met Ferrari kunnen winnen, weet Vasseur wat er moet gebeuren. "We moeten sneller groeien dan de concurrentie. Nu is het versnellen en daarom investeren we in de toekomst." Of Ferrari al dit seizoen in staat is om in een race de dominantie van Red Bull te doorbreken? Vasseur ziet mogelijkheden. "Als we in Montreal vooraan waren gestart, dan zou winst mogelijk zijn geweest. We zullen nu zien of we ook in staat zijn om het in Oostenrijk te doen."

Viaplay
x
Trucje Verstappen verklaart opzienbarend Red Bull-trucje