Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Mercedes: "Banden Verstappen stortten pas in de laatste ronden in"

Door een knap staaltje bandenmanagement kon Max Verstappen de Grand Prix van de Verenigde Staten op zijn naam schrijven, ondanks een zeer snel naderende Lewis Hamilton in de slotfase van de race. Mercedes-hoofdstrateeg James Vowles legt uit hoe de Nederlander de race nog bijna verloor.

Verstappen win USA
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Contentpool

Na afloop van de race bekijkt James Vowles de alternatieve strategische opties bij Mercedes. Lewis Hamilton kwam tot tweemaal toe een aantal rondes later binnen voor een pitstop ten opzichte van de stops van Max Verstappen. Dit gaf Hamilton vooral in de slotfase van de race een groot voordeel, maar door knap bandenmanagement van Verstappen kon hij nét niet voorbij aan de Nederlander.

Als de Duitse renstal Hamilton één of twee rondes eerder binnen had gehaald voor een pitstop, had de Brit dan genoeg grip over om Verstappen in de laatste of voorlaatste ronde van de race in te halen? "Dat is heel lastig om te bepalen", aldus Vowles. "Die banden hadden die twee extra ronden wel aangekund, waardoor hij Verstappen evengoed kon naderen in de slotfase van de race."

"Maar of hij een inhaalactie uit kon voeren, dat betwijfel ik. Daar zitten namelijk een paar haken en ogen aan." Vowles legt uit dat elke ronde op een bandenset de prestaties iets naar beneden haalt, naar zijn schatting zo'n tiende van een seconde per rondje op COTA. "Dus met een iets eerdere pitstop lever je een tiende extra aan snelheid in aan het einde van de race. En voor een inhaalactie heb je gewoon een groter performanceverschil nodig."

Mercedes overwoog wel degelijk om Hamilton eerder binnen te halen om zo uiteindelijk aan het einde van de race meer kans te maken op een inhaalactie. Maar garanties had het team niet: "Wij kunnen onze eigen degradatie volgen, maar we weten niet hoe het met de banden van Verstappen gaat en wanneer zijn banden in zouden storten. Uiteindelijk gebeurde dit pas in de allerlaatste ronde van de race. Als Verstappen nog een ronde langer door had moeten rijden, hadden we een andere uitslag gezien."

Doordat de strategen van de Duitse renstal niet wisten dat Verstappen het qua bandenmanagement precies kon volhouden, durfden ze het niet aan om Hamilton eerder naar binnen te halen.

"Het is lastig om te zeggen wat er daadwerkelijk was gebeurd als we eerder een stop hadden gemaakt, maar om die strategie te laten slagen, moesten de banden van Verstappen sowieso op enig moment instorten. Dat gebeurde echter niet voordat het voor ons al te laat was."

Ook interessant:

Verstappen was opnieuw beter dan zijn Red Bull

Max Verstappen behaalde in de VS een werkelijk prachtige zege, waarbij hij het absolute maximale uit zijn Red Bull-bolide wist te persen. Misschien wel meer dan er in zat. In de nieuwste RN365-podcast blikken Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk terug op die bloedstollende Grand Prix in Texas.

Het F1-seizoen is afgelopen, maar RacingNews365 gaat volle bak door. Op 13 december kan jij aanwezig zijn bij ons live event. Een toffe F1-avond met een live F1-podcast met Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk! Tevens ga jij gaat ook zelf racen in een simulator! Ben je een echte kenner? Dat mag je bewijzen in de pubquiz, met toffe prijzen!

Kortom, het ideale avondje uit!

Bestel snel jouw tickets op=op
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Verenigde Staten 2021 RN365 Nieuwsdossier

12 reacties

Viaplay

Unibet
x
Red Bull Red Bull verliest grote voorsprong op één belangrijk vlak