Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Mercedes gekraakt: "Dat zijn dingen die niet passen bij Hamilton"

Mercedes kende drie wat ongelukkige testdagen. Sommigen denken of vrezen dat het allemaal toneel was, maar in de RacingNews365-podcast is men er van overtuigd dat het team van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas nooit opzettelijk zo tegenvallend zouden rijden.

De testdagen zijn inmiddels al weer even voorbij, dus er kan een voorlopige balans worden opgemaakt. Men weet ook in de RacingNews365 -podcast dat de tijden die afgelopen weekend in Bahrein werden geproduceerd niet alles zeggen, maar het ogenschijnlijke worstelende Mercedes en het zelfvertrouwen dat Max Verstappen uitstraalde, gaven de podcastgasten hoop. Het viel Ruud Dimmers voornamelijk op dat het Mercedes niet goed af ging. Lewis Hamilton had het lastig met zijn Mercedes W12 en stond zelfs meerdere keren met zijn neus de verkeerde kant op. Niet iets wat bij een groot kampioen als de Brit past, meent hij. "Normaal gesproken is Mercedes altijd aan het sandbaggen. Je ziet bij Mercedes normaal tijdens de testdagen dat ze de wagen starten, de pitbox uitrijden en in de avond zie je ze aan het einde van de sessie weer terug nadat ze 180 ronden hebben gereden", zo herinnert hij zich de voorgaande jaren. Dat gaat niet altijd gecombineerd met razendsnelle tijden, maar normaal wel met probleemloze ronden. Dit jaar was dat niet het geval. "Ze doen hun eigen ding, stoïcijns, het ding lijkt altijd op rails te rijden. Maar dit jaar was alles anders." "Ze verloren de eerste ochtend volledig met een versnellingsbakprobleem. Kan gebeuren, maar toen ze gingen rijden… en met name Hamilton op vrijdag. Het was niet des Hamiltons. Hij stond zo vaak naast de baan, hij moest zoeken naar grip", oordeelt Dimmers, die simpelweg niet het idee had dat Mercedes als vanouds sterk was tijdens de testdagen. "Natuurlijk, de omstandigheden waren lastig, maar dat was voor de rest ook zo. Ook zag je daar wat foutjes, maar de dagen daarna heb ik niet het idee gehad dat ze bij Mercedes zo sterk waren als de vorige jaren. Toen was het echt ronden rijden en nog eens ronden rijden, tot ze scheel keken." "Ze reden twee, drie GP-afstanden per dag zonder problemen en je had altijd het idee dat er totale controle was", vervolgt hij. "Dat leek afgelopen testweekend een beetje te ontbreken. Bottas klaagde, Hamilton stond in de grindbak en spinde bij het aanzetten voor een snelle ronde: dat zijn geen dingen die passen bij Lewis Hamilton, de man die al zeven jaar de sport domineert." Artikel gaat verder onder de afbeelding

Bij autocoureur Tom Coronel was het duidelijk dat Mercedes niet alleen maar aan het sandbaggen was. "Je geeft geen cadeautjes weg. Als de Mercedes-bolide is teruggeschroefd, dan is dat omdat ze bang zijn dat er iets stuk gaat, je geeft geen cadeautjes aan een ander team. Het is competitie", luidt zijn observatie. Maar natuurlijk hielden de teams, allemaal, genoeg verborgen voor elkaar. "Natuurlijk houdt Mercedes de kaarten tegen de borst. Red Bull heeft ook niet alles laten zien tijdens de testdagen. Wat wel zeker is, is dat tijdens de eerste kwalificatie alles vol open gaat", aldus Coronel. Net als Dimmers concludeert hij dat de testdagen voor Mercedes niet naar wens zijn verlopen. "Hoe goed is Mercedes nou echt voorbereid? Want de enige dagen dat ze konden testen verliepen niet heel succesvol. Dat is een goed teken in het geval je wilt dat Mercedes niet weer vooraan staat." En iemand die dat maar al te graag wilt, is natuurlijk Max Verstappen. De Nederlander deed nog geen grootse uitspraken, iets wat hij nooit doet, maar straalde in ieder geval wel veel vertrouwen in zichzelf, in de RB16B en zijn team uit. Dat viel ook Coronel op dezer dagen. "Een ding is zeker: Red Bull staat er beter voor dan ooit. Dat zie je aan het team, dat zie je aan Max. Je ziet het aan de twinkeling in zijn ogen, je ziet het aan het feit dat hij bovenaan het lijstje staat. En je ziet dat Mercedes problemen heeft, dus dat betekent lichte paniek."

Viaplay
x
Red Bull Horner maakt einde aan speculaties omtrent Red Bull-toekomst