Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

 • Praat mee over de Formule 1;
 • Maak kans op leuke prijzen;
 • Krijg toegang tot exclusieve content;
 • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

 • Praat mee over de Formule 1;
 • Maak kans op leuke prijzen;
 • Krijg toegang tot exclusieve content;
 • Profiteer van exclusieve voordelen.
vr 26 mrt - zo 28 mrt
 • 1 HAM LAP 56
 • 2 VER + 0.745
 • 3 BOT + 37.383
ita
vr 16 apr - zo 18 apr

F1-stand

 • 1 HAM 25
 • 2 VER 18
 • 3 BOT 16
VT1 vr 16 apr
VT2 vr 16 apr
VT3 za 17 apr
Quali za 17 apr
Race zo 18 apr
bhr
por
vr 30 apr - zo 02 mei
Quali za 01 mei
Race zo 02 mei
ita
esp
vr 07 mei - zo 09 mei
Quali za 08 mei
Race zo 09 mei
por
mco
do 20 mei - zo 23 mei
Quali za 22 mei
Race zo 23 mei
esp
aze
vr 04 jun - zo 06 jun
Quali za 05 jun
Race zo 06 jun
mco
can
vr 11 jun - zo 13 jun
Quali za 12 jun
Race zo 13 jun
aze
fra
vr 25 jun - zo 27 jun
Quali za 26 jun
Race zo 27 jun
can
aut
vr 02 jul - zo 04 jul
Quali za 03 jul
Race zo 04 jul
fra
gbr
vr 16 jul - zo 18 jul
Quali za 17 jul
Race zo 18 jul
aut
hun
vr 30 jul - zo 01 aug
Quali za 31 jul
Race zo 01 aug
gbr
bel
vr 27 aug - zo 29 aug
Quali za 28 aug
Race zo 29 aug
hun
nld
vr 03 sep - zo 05 sep
Quali za 04 sep
Race zo 05 sep
bel
ita
vr 10 sep - zo 12 sep
Quali za 11 sep
Race zo 12 sep
nld
rus
vr 24 sep - zo 26 sep
Quali za 25 sep
Race zo 26 sep
ita
sgp
vr 01 okt - zo 03 okt
Quali za 02 okt
Race zo 03 okt
rus
jpn
vr 08 okt - zo 10 okt
Quali za 09 okt
Race zo 10 okt
sgp
usa
vr 22 okt - zo 24 okt
Quali za 23 okt
Race zo 24 okt
jpn
mex
vr 29 okt - zo 31 okt
Quali za 30 okt
Race zo 31 okt
usa
bra
vr 05 nov - zo 07 nov
Quali za 06 nov
Race zo 07 nov
mex
aus
vr 19 nov - zo 21 nov
Quali za 20 nov
Race zo 21 nov
bra
sau
vr 03 dec - zo 05 dec
Quali za 04 dec
Race zo 05 dec
aus
are
vr 10 dec - zo 12 dec
Quali za 11 dec
Race zo 12 dec
sau
Start GP Emilia-Romagna
Dagen
Uur
Min.
Sec.
Max Verstappen

Mercedes gekraakt: "Dat zijn dingen die niet passen bij Hamilton"

Mercedes kende drie wat ongelukkige testdagen. Sommigen denken of vrezen dat het allemaal toneel was, maar in de RacingNews365-podcast is men er van overtuigd dat het team van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas nooit opzettelijk zo tegenvallend zouden rijden.

Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Mercedes

De testdagen zijn inmiddels al weer even voorbij, dus er kan een voorlopige balans worden opgemaakt. Men weet ook in de RacingNews365-podcast dat de tijden die afgelopen weekend in Bahrein werden geproduceerd niet alles zeggen, maar het ogenschijnlijke worstelende Mercedes en het zelfvertrouwen dat Max Verstappen uitstraalde, gaven de podcastgasten hoop.

Het viel Ruud Dimmers voornamelijk op dat het Mercedes niet goed af ging. Lewis Hamilton had het lastig met zijn Mercedes W12 en stond zelfs meerdere keren met zijn neus de verkeerde kant op. Niet iets wat bij een groot kampioen als de Brit past, meent hij.

"Normaal gesproken is Mercedes altijd aan het sandbaggen. Je ziet bij Mercedes normaal tijdens de testdagen dat ze de wagen starten, de pitbox uitrijden en in de avond zie je ze aan het einde van de sessie weer terug nadat ze 180 ronden hebben gereden", zo herinnert hij zich de voorgaande jaren.

Dat gaat niet altijd gecombineerd met razendsnelle tijden, maar normaal wel met probleemloze ronden. Dit jaar was dat niet het geval. "Ze doen hun eigen ding, stoïcijns, het ding lijkt altijd op rails te rijden. Maar dit jaar was alles anders."

"Ze verloren de eerste ochtend volledig met een versnellingsbakprobleem. Kan gebeuren, maar toen ze gingen rijden… en met name Hamilton op vrijdag. Het was niet des Hamiltons. Hij stond zo vaak naast de baan, hij moest zoeken naar grip", oordeelt Dimmers, die simpelweg niet het idee had dat Mercedes als vanouds sterk was tijdens de testdagen.

"Natuurlijk, de omstandigheden waren lastig, maar dat was voor de rest ook zo. Ook zag je daar wat foutjes, maar de dagen daarna heb ik niet het idee gehad dat ze bij Mercedes zo sterk waren als de vorige jaren. Toen was het echt ronden rijden en nog eens ronden rijden, tot ze scheel keken."

"Ze reden twee, drie GP-afstanden per dag zonder problemen en je had altijd het idee dat er totale controle was", vervolgt hij. "Dat leek afgelopen testweekend een beetje te ontbreken. Bottas klaagde, Hamilton stond in de grindbak en spinde bij het aanzetten voor een snelle ronde: dat zijn geen dingen die passen bij Lewis Hamilton, de man die al zeven jaar de sport domineert."

Artikel gaat verder onder de afbeelding

Bij autocoureur Tom Coronel was het duidelijk dat Mercedes niet alleen maar aan het sandbaggen was. "Je geeft geen cadeautjes weg. Als de Mercedes-bolide is teruggeschroefd, dan is dat omdat ze bang zijn dat er iets stuk gaat, je geeft geen cadeautjes aan een ander team. Het is competitie", luidt zijn observatie.

Maar natuurlijk hielden de teams, allemaal, genoeg verborgen voor elkaar. "Natuurlijk houdt Mercedes de kaarten tegen de borst. Red Bull heeft ook niet alles laten zien tijdens de testdagen. Wat wel zeker is, is dat tijdens de eerste kwalificatie alles vol open gaat", aldus Coronel.

Net als Dimmers concludeert hij dat de testdagen voor Mercedes niet naar wens zijn verlopen. "Hoe goed is Mercedes nou echt voorbereid? Want de enige dagen dat ze konden testen verliepen niet heel succesvol. Dat is een goed teken in het geval je wilt dat Mercedes niet weer vooraan staat."

En iemand die dat maar al te graag wilt, is natuurlijk Max Verstappen. De Nederlander deed nog geen grootse uitspraken, iets wat hij nooit doet, maar straalde in ieder geval wel veel vertrouwen in zichzelf, in de RB16B en zijn team uit. Dat viel ook Coronel op dezer dagen.

"Een ding is zeker: Red Bull staat er beter voor dan ooit. Dat zie je aan het team, dat zie je aan Max. Je ziet het aan de twinkeling in zijn ogen, je ziet het aan het feit dat hij bovenaan het lijstje staat. En je ziet dat Mercedes problemen heeft, dus dat betekent lichte paniek."

Max Verstappen en Red Bull oogden ijzersterk, terwijl Mercedes het verrassend lastig had tijdens de testdagen. Wat betekent dit voor de titelkansen van Verstappen?

RN365 Nieuwsdossier Wintertest 2021

Alles wat je moet weten en wil zien van de Formule 1-wintertestdagen 2021 in Bahrein.

25 reacties

  x
  Brundle: "Mercedes probeert iedereen af te leiden van de echte problemen"