Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Mercedes-klantenteam duimt: "Hopelijk krijgen we geen motorproblemen"

De afgelopen races moet de ene Mercedes-motor na de andere (deels) worden vervangen. Bij Aston Martin hoopt men de rest van het seizoen op motorisch vlak schadevrij door te kunnen komen.

Aston Martin is dit jaar bezig aan een lastig seizoen. Na een ijzersterk 2020, waar ze met een bolide aan kwamen zetten die verdacht veel leek op de Mercedes uit 2019, begon men in 2021 aan een nieuw tijdperk als Aston Martin. Doordat de invoering van de uitgebreide nieuwe regels werden uitgesteld naar 2021 en er in plaats daarvan maatregelen werden genomen die de hoeveelheid downforce die de huidige wagens genereren moesten beperken, werd Aston Martin hard geraakt. In plaats van het gevecht om plek drie, zoals vorig jaar, moet Aston Martin nu alle zeilen bijzetten om in de buurt te komen van plek vijf. Momenteel staat het met 62 punten op plek zeven, met een grote achterstand van 42 punten op nummer vijf Alpine. Al vroeg in het jaar besloot het team niet meer verder te werken aan de huidige bolide. Tot overmaat van ramp kwamen de twee coureurs, Sebastian Vettel en Lance Stroll, elkaar meerdere malen tegen op de baan. Kort na de zomerstop reden ze elkaar drie keer in de weg, wat het team mogelijk dure punten kostte.

Aston Martin-coureurs werken harmonieus samen

RacingNews365 sprak in de Amerikaanse paddock met Otmar Szafnauer, teambaas van Aston Martin. Gevraagd of hij er veel werk aan had om ervoor te zorgen dat zijn coureurs niet met elkaar in de clinch liggen, moet hij lachen. Er is namelijk niets aan de hand, zo oordeelt hij. "Het mooie is dat de twee na de race naar elkaar toe zijn gegaan en zich hebben verontschuldigd. Ze hebben het zelf gedaan. Dat is dus mooi om te zien, want ze hebben een goede werkrelatie." Dat is bij Force India en Racing Point, de voorlopers van Aston Martin, wel eens anders geweest. Toen Sergio Perez en Esteban Ocon nog de twee coureurs waren, ging het regelmatig mis. De twee konden elkaar niet uitstaan, maar bij Stroll en Vettel is daar zeker geen sprake van. "Dat in tegenstelling tot de relatie die Esteban en Sergio vroeger bijvoorbeeld hadden. Ze hebben een harmonieuze relatie, Seb en Lance. Vettel probeerde in Rusland buitenom Stroll te rijden. Lance wist niet dat hij er daar zat. Dus ze hebben beide gewoon gezegd dat het hen speet", zo verwijst hij naar een van de incidenten tussen de twee.

Angst vanwege Mercedes-motor

Een ander heikel puntje in de strijd om de vijfde positie in het WK, is de Mercedes-motor. Alpine en AlphaTauri lijken geen noemenswaardige problemen te hebben met de respectievelijk Renault- en Honda-krachtbronnen. Alle door Mercedes aangedreven teams moesten al noodgedwongen motoren vervangen en afgelopen weekend was het ook de beurt aan Vettel. Weliswaar wist hij nog een punt te scoren, toch zouden nieuwe gridstraffen een doorn in het oog van Aston Martin kunnen zijn. Toch heeft teambaas Szafnauer goede hoop dat zijn renstal voor de rest van het seizoen goed zit. "Hopelijk krijgen we niet te maken met motorfalen. Vettel heeft een nieuwe motor in gebruik genomen in de Verenigde Staten en ik denk dat we genoeg over hebben om het jaar zonder falende motoren uit te zingen." Bovendien lijken de specifieke problemen van Mercedes, waarbij de verbrandingsmotor het grootste euvel is, niet voor te komen bij het team van Vettel en Stroll. ", zWe hebben wat geluk gehad, want de recente betrouwbaarheidsproblemen bij de andere door Mercedes aangedreven coureurs, die hebben wij niet meegemaakt. Hopelijk blijft dat zo en zullen we de rest van het jaar niet getroffen worden door motorfalen", zo sluit hij af.

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"