Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Mercedes: "Nieuwe F1-bolide net zo snel als die van vorig jaar"

Mike Elliott, technisch directeur van Mercedes, moet nog wennen aan de nieuwe generatie Formule 1-bolides. Hij is nog niet helemaal gewend aan het nieuwe concept, al verwacht hij dat de W13 net zo snel zal zijn als de bolide van 2021.

De nieuwe technische reglementen in de Formule 1 zorgen voor een nieuwe uitdaging bij alle renstallen, zo ook bij Mercedes. Mike Elliott legt uit dat hij nog moet wennen aan de F1-bolides van 2022, doordat alles aan de auto is veranderd. "Voor mij als aerodynamicus hield ik van de oude auto's", moet hij toegeven in Road to 2022 , een videoserie waarin Mercedes alle veranderingen uitlegt voor het komende jaar. "Ik ben nog niet helemaal gewend aan de nieuwe bolides, ze zijn gewoon heel anders." Komend seizoen zullen de auto's van de F1-teams meer op elkaar lijken. De nieuwe reglementen geven minder ruimte voor complexe aerodynamische onderdelen, waardoor de teams qua prestaties dichter bij elkaar moeten komen en het inhalen makkelijker moet zijn. Ondanks de 'versimpeling' van het design verwacht de technisch directeur van Mercedes niet dat de bolides veel trager worden. "De performance van de nieuwe auto's zal niet heel veel gaan verschillen van de oude exemplaren. De intentie van de regels was natuurlijk om het inhalen makkelijker te maken. Het zal wat tijd kosten voordat we kunnen zien of dat echt mogelijk is."

Mercedes: 'Ook de set-up gaat anders worden'

Naast de wijzigingen aan de bolide zullen er ook wat andere dingen veranderen, zo legt Elliott uit. "De krachtbron presteert iets anders door de E10-brandstof en de manier waarop de aerodynamica werkt verandert. Hierdoor zal het afstellen van de auto anders worden." De Mercedes-technicus verwacht dat hier nog een leerproces bij komt kijken, waardoor de F1-teams niet gelijk alles uit hun bolide kunnen halen. "Tot aan het moment dat we het beste hebben gevonden tijdens de testdagen en gedurende de eerste races, zullen we dit (de performance, red.) niet precies gaan weten. Ik vermoed echter dat de performance over het algemeen vergelijkbaar is met vorig jaar."

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"