Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Mercedes op ramkoers: de briljante statistieken op een rijtje

Wie had dat gedacht? De eerste vijf Grands Prix van het Formule 1-seizoen 2019 zijn gewonnen door een Mercedes-rijder en in elk van die races werd diens teamgenoot tweede. Zodoende heeft Mercedes een perfecte reeks vanaf de start: een Formule 1-record. Hoe verhoudt de sublieme start zich tot de eeuwige statistieken?

Meeste achtereenvolgende dubbelzeges vanaf seizoensstart

Nog nóóit scoorde één team vijf achtereenvolgende dubbelzeges vanaf de start van een Formule 1-seizoen: in het zeventigste seizoen van de koningsklasse is er dus een heuse noviteit. Lewis Hamilton en Valtteri Bottas hielpen het zilvergekleurde team in de eerste vijf races aan vijf eerste en vijf tweede plaatsen. Het record stond op naam van Williams, dat in 1992 drie achtereenvolgende dubbelzeges vanaf de start van een seizoen boekte.

Gedeeld recordhouder

Twee Formule 1-teams kregen het ooit voor elkaar om vijf achtereenvolgende dubbelzeges te boeken, te weten Ferrari en Mercedes. Het is voor de Duitse stal niet de eerste keer dat er vijf dubbels op rij worden geboekt: in 2014 (Maleisië, Bahrein, China, Spanje en Monaco) en tussen 2015 en 2016 (Verenigde Staten, Mexico, Brazilië, Abu Dhabi en Australië) vlogen de zilverpijlen ook constant als eerste en tweede over de meet. Als Hamilton en Bottas ook in Monaco de plaatsen één en twee bezetten na het vallen van de finishvlag, dan vestigt Mercedes een nieuw record.

Achtereenvolgende zeges

Aangezien Lewis Hamilton in de laatste twee Grands Prix van 2018 zegevierde, heeft Mercedes nu zeven achtereenvolgende wedstrijden gewonnen. Dat klinkt als een hoog aantal - dat is het ook zeker - maar het kan nog gekker. McLaren heeft het record, gevestigd in 1988, nog altijd in handen. Destijds wonnen Alain Prost en Ayrton Senna liefst elfmaal achtereenvolgend. In 2002 kregen Michael Schumacher en Rubens Barrichello het voor Ferrari voor elkaar om tien achtereenvolgende zeges te boeken. Mercedes heeft wat dat betreft ook nog een eigen beste reeks te verbreken: tot tweemaal toe won het merk tien races achtereen (Japan 2015 - Rusland 2016 en Monaco 2016 - Singapore 2016).

Achtereenvolgende zeges vanaf seizoensstart

Met vijf achtereenvolgende zeges doet Mercedes het uiteraard belachelijk goed, het kan echter nog (veel) beter. McLaren won zoals bovenvermeld ooit eens elfmaal op rij - en dat was vanaf de seizoensstart van 1988. Je leest het goed, de eerste elf (!) Grands Prix van dat jaar waren een prooi voor McLaren. Als Mercedes dat record wil verbreken, dan zullen Bottas en Hamilton tot en met de Grand Prix van Hongarije moeten blijven winnen. In 2014 flikte Mercedes het overigens al eens om zesmaal achtereen te winnen vanaf de seizoensstart, Daniel Ricciardo brak de ban toen in de zevende wedstrijd van het jaar door als Red Bull-rijder te zegevieren.

Viaplay
x
Topontwerper 'Newey verlaat Red Bull Racing aan het einde van het seizoen'