Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Mercedes-topman houdt kaken stijf op elkaar na verrassende stap vooruit

Mercedes-topman Andrew Shovlin kijkt terug op het geweldige resultaat van Mercedes in het Grand Prix-weekend in Hongarije. Waar komt deze plotselinge performancestap vandaan?

Op de overwinning van Max Verstappen na was Mercedes misschien wel de grootste verrassing van het Grand Prix-weekend in Hongarije. De Duitse renstal scoorde opnieuw een dubbele podiumfinish en dat terwijl Lewis Hamilton startte vanaf P7. Ook in de kwalificatie liet Mercedes plots een meer dan prima snelheid zien toen George Russell de snelste tijd klokte. Mercedes Trackside Engineering Director Andrew Shovlin kijkt terug op het motiverende weekend van de Duitse renstal zo net voor de zomerstop. In de F1 Nation podcast wordt gevraagd waar de snelheid van Mercedes ineens vandaan komt, maar de topman van Mercedes wil daar niet veel over kwijt. "Het simpele antwoord is nee, dat ga ik je niet vertellen, want ik denk dat we heel veel geleerd hebben op in de trainingen op vrijdag. De auto was toen niet goed, maar het was zo'n moment waarbij we ons realiseerden juist het tegenovergestelde te doen. Dus het was een waardevolle ervaring."

"Leren voor de toekomst"

Mercedes doet gedurende het hele seizoen eigenlijk al experimenten met de W13 om hun problemen onder controle te krijgen en om het gat richting Red Bull en Ferrari te dichten. "We moeten leren voor de toekomst. Dat klinkt mooi op papier, maar in de praktijk kan het best moeilijk en vervelend zijn." Terugkijkend op een back-to-back dubbel podium ziet Shovlin het als een 'geweldige ommekeer' voor Mercedes dat in het begin van het seizoen enorm kampte met problemen. "Beide coureurs hebben het geweldig gedaan. Het team heeft het geweldig gedaan. Wat een mooie manier om de zomerstop in te gaan."

Eerste poleposition voor Mercedes van het seizoen

De grote Mercedes verrassing begon natuurlijk al op zaterdag toen George Russell zijn eerste poleposition in zijn F1-carrière pakte en tevens ook de eerste voor Mercedes van dit seizoen. Niet alleen de fans waren verrast, ook Mercedes kon haar ogen niet geloven. "De auto had die pace het hele seizoen niet. We hebben er hier en daar wat kleine glimpen van gezien. Maar om het te doen wanneer het er echt toe doet in Q3... Het was erg indrukwekkend. Het was een geweldige ronde van George." Shovlin denkt zelfs dat men in potentie de beide Mercedessen op de eerste startrij kon krijgen, ware het niet dat de W13 van Hamilton een probleem had. "Erg jammer dat Lewis een DRS-probleem had. Als we met twee auto's op de eerste startrij stonden, dan hadden we de race wellicht kunnen winnen." Maar de Mercedes-topman blijft realistisch en erkent dat Red Bull op zaterdag ook kampte met problemen waardoor een eerste startrij een stuk minder vanzelfsprekend zou zijn geweest.

Kon Mercedes de race winnen?

Doorvragend op de hypothese dat Hamilton de Grand Prix van Hongarije wellicht had kunnen winnen als hij op de eerste startrij stond, blijft Shovlin nuchter en pessimistisch. "Met twee auto's vooraan kun je de race controleren in Boedapest en dat is een groot voordeel. Maar we zijn nog steeds van mening dat de auto niet snel genoeg is (om te winnen, red.)." "We zijn best tevreden met de stappen die we hebben gezet dit seizoen. De recente vooruitgang die we hebben geboekt... Er komt meer van dat. We zijn dus erg enthousiast om te blijven pushen en het gat te dichten, omdat we nog niet de beste auto hebben." "Maar we hoeven niet veel tienden meer zien te vinden en we zullen op een punt komen waar we competitief zijn (om te strijden voor de overwinning, red.)", sluit Shovlin hoopvol af.

Viaplay
x
Alpine Drastisch besluit rond Ocon niet uitgesloten