Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Nyck de Vries

Mercedes vreest voor De Vries bij Red Bull: "Kunnen we spijt van krijgen"

Mercedes liet Nyck de Vries gaan naar Red Bull, maar van die keuze zouden ze in de toekomst wel eens spijt kunnen krijgen, zo denkt het team.

Verstappen De Vries Singapore
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images / Red Bull Content Pool

Andrew Shovlin, Trackside Engineering Director van Mercedes, werkte de afgelopen jaren nauw samen met Nyck de Vries en zag hoe de Nederlander vorig jaar iedereen uit het veld blies door in Monza in een Williams punten te pakken.

Het leverde De Vries uiteindelijk een zitje op in de Red Bull-familie, waar hij dit jaar fulltime bij AlphaTauri aan de slag gaat in de Formule 1. Dik verdiend, zo oordeelt Shovlin in het boek Max & Nyck, dat binnenkort in de winkel ligt. "Hij paste heel goed bij ons, maar we willen hem niet beperken. Hij was voor ons de ideale test- en reservecoureur."

"Als we hem achter de hand hadden kunnen houden om hem in te zetten waar nodig, was dat mooi geweest, maar dan hadden we hem te veel beperkt. Met zijn Formule E-titel heeft hij veel voor het merk Mercedes betekend en ook als reserverijder heeft hij zich uitstekend gedragen."

"Daarom wilden wij hem ook verder helpen. Dat is ook van belang voor de toekomst. Want als we hem nu tegenwerken, zou hij dan ooit bij Mercedes willen terugkeren? Je weet niet wat de toekomst brengt, het is niet gezegd dat hij nooit meer voor ons team zal rijden."

Spijt?

Shovlin vindt het dan ook niet gek dat het juist Red Bull was dat aan de deur klopte voor De Vries. "Maar ik vond het wel raar dat er niet meer om Nyck gevochten werd. Red Bull ging als enige voor de beste coureur die beschikbaar was. Voor andere teams waren de keuzes soms ook wat politiek getint."

"Hij reed tegen coureurs die al honderden uren ervaring hadden in hun auto. Als je Formule 1-coureurs bij een Grand Prix ineens in een andere auto zou zetten, denk ik dat een groot deel van het veld het heel moeilijk zou krijgen. Wij kenden Nycks potentieel en wisten dat hij bij de beste helft van de grid hoort. Maar nu zag de rest van de wereld het ook."

"Ik verwacht dat hij het goed gaat doen bij AlphaTauri. Wat hij in Monza liet zien is wat hij kan zonder ervaring. Niemand wordt een slechtere coureur mét ervaring. Hij kan dus alleen maar beter worden", aldus Shov, die daarom denkt dat Mercedes wel eens spijt kan gaan krijgen.

"Of hij wereldkampioen kan worden hangt van veel dingen af. Hij heeft gezien zijn leeftijd minder tijd om dat te bereiken, maar dat compenseert hij weer met zijn ervaring. We hadden met Nyck de afspraak staan dat als we hem niet bij een Mercedes-team konden onderbrengen, hij voor de beste optie kon gaan."

"En wellicht krijgen we er spijt van dat we hem laten gaan. Het zou me namelijk niets verbazen als hij in 2024 onze directe concurrent wordt bij het 'grote' Red Bull."

Ook interessant:

Het geheim achter alle zwarte F1-bolides van 2023

Er is een trend gaande in de Formule 1. Want waarom zijn zoveel liveries zwart? We leggen het je uit in de onderstaande video.

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Nyck de Vries

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Live Eerste vrije training Formule 1 GP Australië