Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Met dit racegeweld kom je ook zonder de F1 aan je portie autosport

Het is nog even aftellen voordat het Formule 1-seizoen van 2023 van start gaat, maar de (Nederlandse) autosportliefhebber hoeft zich niet te vervelen. Wat is er in de tussentijd nog te doen? We geven je een overzicht.

Het Formule 1-seizoen zal in het weekend van vrijdag 3 maart tot en met zondag 5 maart afgetrapt worden. Nog even geduld dus, maar in de tussentijd is er genoeg te zien voor de autosportfanaat. Denk aan enduranceraces, de Amerikaanse IndyCar-klasse en natuurlijk de Formule E. Hieronder vind je een overzicht, zodat jij je niet hoeft te vervelen in de koude wintermaanden voorafgaand aan het Formule 1-seizoen!

Formule E

De Formule E begint elk jaar al wat eerder met racen, wat natuurlijk ook goed nieuws is voor de wachtende F1-fans. Al in januari worden we getrakteerd op maar liefst drie races. Op 14 januari wordt het seizoen afgetrapt met de ePrix van Mexico en op zowel 27 als 28 januari worden er races verreden in Saoedi-Arabië. In tegenstelling tot vorig jaar zien we maar één Nederlander in de Formule 1 komend jaar, dit is Robin Frijns. De tweede Nederlander heeft namelijk een stoeltje elders gevonden: Nyck de Vries is vanaf 2023 volwaardig Formule 1-coureur.

24 uur van Daytona

In het weekend van zaterdag 28 en zondag 29 januari 2023 wordt de prestigieuze 24 uur van Daytona verreden op de Daytona International Speedway in Florida (Verenigde Staten). In de verschillende endurance-klassen vinden we veel topcoureurs die in actie zullen komen op de combined road course van Daytona: deels een oval, maar deels ook een bochtige sector. Ook de Nederlandse topcoureurs zullen niet ontbreken bij de editie van 2023. Zo zal Renger van der Zande in actie komen bij het GTP-team van Caddilac, Giedo van der Garde in de LMP2-klasse en Jeroen Bleekemolen in de GT Daytona-klasse. In totaal zullen er zestig auto's aan de start verschijnen!

Race of Champions

Al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw wordt de Race of Champions gehouden. De coureurs doen zowel mee aan de 'Nations Cup' waarbij ze uitkomen voor hun land, als aan een individuele competitie. Op zaterdag 28 en zondag 29 januari 2023 zal de ROC van dit jaar worden verreden op het ijs in Zweden. Ook dit jaar doet er weer een flinke lading aan talenten mee uit alle takken van de autosport. Zo zien we voormalig F1-coureurs Sebastian Vettel en Mick Schumacher een team vormen voor Duitland en ook Valtteri Bottas, Jamie Chadwick, David Coulthard, Felipe Drugovich, Mika Hakkinen en nog veel meer toptalenten doen mee.

24 uur van Dubai

Eveneens op 14 januari wordt de 24 uur van Dubai verreden. De langeafstandsrace zit elk jaar weer bomvol Nederlanders en daar is de editie van 2023 geen uitzondering op. Onder andere het team van Saalocin By Kox Racing zal aan de start verschijnen, met natuurlijk ook Viaplay-pitreporter Stephane Kox. Daarnaast zullen Team GP-Elite met onder meer Max van Splunteren en MP Motorsport met meerdere Nederlanders in actie komen. Ook Larry ten Voorde is weer van de partij. Om 15:00 uur wordt de 24-uursrace afgetrapt.

IndyCar

Vlak voor de start van het Formule 1-seizoen kan men nog genieten van de seizoensopener bij IndyCar. De Amerikaanse raceklasse trapt het seizoen namelijk af op 5 maart in St. Petersburg in Florida. De volgende race is 'pas' op 2 april als het F1-seizoen ook al begonnen is. Net zoals vorig jaar zal Rinus 'VeeKay' van Kalmthout uitkomen in de hoogste raceklasse van de Verenigde Staten. De Nederlander komt net als in de afgelopen drie jaar uit voor Ed Carpenter Racing, waarmee hij tot nu toe vier podiums, waarvan één overwinning scoorde.

De onthulling van de 2023 Formule 1-bolides

En last, but not least worden de Formule 1-bolides van 2023 natuurlijk onthuld door de teams. Dit zal grotendeels in februari gebeuren, voorafgaand aan de testdagen. Een aantal teams heeft hun launchdatum al onthuld, waaronder AlphaTauri (11 februari) en Ferrari (14 februari).

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"