Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Michael Schumacher

Michael Schumacher: zeven jaar na zijn verschrikkelijke ski-ongeval

Het is vandaag exact zeven jaar geleden dat Formule 1-legende Michael Schumacher zwaar ten val kwam tijdens een skivakantie in Frankrijk. De Duitser liep daarbij ernstig hersenletsel op en is sindsdien niet meer in de openbaarheid verschenen.

Michael-Schumacher
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Ferrari

Michael Schumacher verbleef in december 2013 met familie en vrienden in Méribel, Frankrijk, om te genieten van een skivakantie. De Duitser was een fervent liefhebber van de sneeuw en trok er jaarlijks op de lange latten op uit. Wat een prachtige vakantie had moeten worden, eindigde in een groot drama.

Op 29 december was Schumacher actief op de berg Saulire en bevond zich tussen de rode en blauwe piste. Daarbij raakte hij rond de klok van 11:00 uur een rots, kwam ten val en in zijn val raakte hij met zijn hoofd een andere rots. Ondanks het dragen van een helm liep de F1-legende zwaar hoofdletsel op. In eerste instantie reageerde Schumacher op vragen en was hij aanspreekbaar, maar sprak hij wartaal.

Geleidelijk werd duidelijk hoe ernstig de situatie was, waarop Schumacher om 11:50 uur per helikopter overgebracht werd naar het ziekenhuis van Moutiers. Daar wordt voor het eerst de ernst van zijn verwondingen duidelijk en de Duitser wordt direct overgevlogen naar het ziekenhuis in Grenoble waar hij omstreeks 13:30 uur arriveert.

Daar wordt middels een MRI duidelijk dat er sprake is van ernstig hersenletsel, met diverse kneuzingen. Direct gaat Schumacher onder het mes om de druk op de hersenen te verminderen. Ondertussen heeft ook de media lucht gekregen van het ongeval en gonst het van de geruchten: 'Schumacher in levensgevaar' valt overal te lezen.

Om 22:00 uur brengt de kliniek een eerste medisch bulletin uit, waarin het bevestigt dat Schumacher een ernstig trauma aan zijn hersenen heeft opgelopen en directe neurochirurgische behandeling noodzakelijk is. Zijn toestand wordt als zeer kritiek omschreven.

Ondertussen verzamelen media en fans zich buiten de poorten van het ziekenhuis. Iedereen wil het laatste nieuws weten over de zevenvoudig wereldkampioen. Op 30 december volgt een tweede operatie om een groot hematoom uit de hersenen te verwijderen. Een operatie die volgens de doktoren succesvol verloopt.

Tekst gaat verder onder de foto

			© Ferrari
	© Ferrari

Oudjaarsdag 2013 volgt er een uitgebreide persconferentie, waarop de artsen voorzichtig positief zijn over de gezondheidssituatie van Schumacher, die nog altijd in levensgevaar is. Manager Sabine Kehm komt ook met een verklaring over de toedracht van het ongeval: "Ik denk dat het volgende gebeurd is: Michael was skiën met een groep vrienden op de piste. Daarnaast lag een gebied met diepe sneeuw, waar hij doorheen ging. De snelheid daarbij was laag en hij probeerde waarschijnlijk een vriend die gevallen was te helpen. Daarbij raakte hij een rots, kwam ten val en raakte met zijn hoofd een steen. Het is een zeer ongelukkig ongeval, wat niet te wijten was aan zijn snelheid op dat moment."

Later wijst uit dat Schumachers helm doorboord werd door het dragen van een helmcamera. De beelden van de helmcamera bevestigen het verhaal van Kehm en justitie sluit het onderzoek naar het ongeval.

Op 3 januari 2014 wordt Schumacher 45 jaar, iets wat honderden Ferrari-fans niet ongemerkt voorbij laten gaan. Ze staan voor het ziekenhuis met diverse spandoeken om hun idool te steunen. Het eerste goede nieuws komt op 30 januari 2014, als bekend wordt dat Schumacher uit zijn kunstmatige coma is gehaald. Vervolgens is het lange tijd stil, tot manager Kehm op 4 april laat weten dat Schumacher 'momenten van bewustzijn toont'.

Op 16 april wordt wereldkundig gemaakt dat Schumacher niet langer in comateuze toestand verkeerd en op 9 september 2014 verlaat de Duitser de kliniek om zijn herstel thuis voort te zetten. Ondertussen is de wereld een schandaal rijker doordat het medische dossier van de Duitser gestolen werd, maar de aangeboden media tonen geen interesse in het dossier. Een unicum, waarbij het zelfs de Duitse rioolpers te ver gaat om het dossier te kopen en te publiceren.

Tekst gaat verder onder de foto.

Vanaf het moment dat Schumacher op 9 september 2014 het ziekenhuis verliet is er weinig nieuws omtrent zijn gezondheidssituatie. Diverse keren spreekt manager Kehm nog bemoedigende woorden uit, waarbij ze termen gebruikt als 'maakt progressie' en 'knokt voor herstel'. Wat de exacte gezondheidssituatie van de F1-legende is wordt niet bekend.

Diverse verhalen in de media worden met klem tegen gesproken. Het verhaal van een Duits sensatieblad dat Schumacher kan lopen, draait zelfs uit op een rechtszaak. Daarin wordt duidelijk dat de voormalig Ferrari-coureur ten tijde van de rechtszaak in 2016 niet kon lopen.

In oktober 2019 kwam het gerucht naar buiten dat Michael Schumacher in Parijs een stamceltransplantatie zou zijn ondergaan, maar officiële berichten kwamen hier nooit over naar buiten. In datzelfde jaar deden er eveneens enkele hoopgevende interviews de rondte met mensen die dicht bij Schumacher staan. Zo liet FIA-president en goede vriend van Schumacher, Jean Todt, eerder al weten dat hij de Duitser regelmatig bezoekt. Bovendien liet hij optekenen dat hij zelfs samen met Schumacher naar een Formule 1-race had gekeken, waarna hij hardop de hoop uitsprak om ooit samen met Schumi een race te kunnen bezoeken.

Ook Corinna Schumacher, de vrouw van, sprak eind 2019 nog erg hoopvolle woorden: "Grote dingen beginnen met kleine stappen. Vele kleine steentjes kunnen een grote mozaïek vormen. Samen zijn we sterker", luidde haar boodschap.

In 2020 kwam er ook geen concreet nieuws naar buiten over de gezondheidsstatus van Der Rekordmeister. In Italië deden er in juni wat geruchten de rondte dat de Duitser een nieuwe operatie was ondergaan, maar zoals altijd ging de familie Schumacher niet in op dat soort geruchten. Jean Todt gaf aan dat hij weer op bezoek was geweest bij zijn goede vriend, maar verder was het stil rondom de persoon Michael Schumacher, die aan het begin van het jaar nog wel werd uitgeroepen tot meest invloedrijke persoon in de geschiedenis van de Formule 1.

Een andere Schumacher waar dit jaar wel veel over werd gepraat, was Mick, de zoon van Michael. Hij won de Formule 2-titel en zal in 2021 in de voetsporen van zijn vader treden en zijn Formule 1-racedebuut maken.

Alle uitspraken over Schumacher waren dus ook het afgelopen jaar weer voer voor geruchten. Ondanks deze geruchten weet slechts een klein gezelschap wat de gezondheidsstatus van Michael Schumacher is: een bewuste keuze van de familie. Of we door de komst van Mick naar de koningsklasse van de autosport binnenkort misschien meer komen te weten, dat is nog maar zeer de vraag. Ondertussen is het al zeven jaar zeer stil.

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
RN365 F1-podcast Verstappen terecht kritisch op dominant Red Bull