Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Miljoenenverlies voor Grand Prix van Nederland ondanks daverend Formule 1-succes

Het was een geweldig weekend op Circuit Zandvoort. Sportief directeur Jan Lammers liep drie dagen lang met de grootste glimlach rond in de Zandvoortse duinen. Wel moest de organisatie in aanloop naar het raceweekend een financiële klap incasseren, maar dat mocht de pret zeker niet drukken.

Van drie tot en met vijf september stond Zandvoort helemaal op zijn kop. Na 36 jaar wachten keerde het Formule 1-circus eindelijk weer terug in de duinen. Na jarenlang hard werken wist de Grand Prix-organisatie een geweldig evenement neer te zetten. Werkelijk iedereen die voet op het circuit zette was dolenthousiast. Dat enthousiasme was ook bij Sportief Directeur Jan Lammers aanwezig, zo vertelt hij aan RacingNews365 . "Het zijn mooie dagen geweest", glundert hij. "Mensen kwamen binnen én gingen weer weg met een glimlach op het gezicht. Om op dit punt was het afgelopen anderhalve jaar een grote uitdaging. Hier en daar hebben mensen zich verzet tegen ons evenement en soms is dat niet waar je je op wilt focussen. We zijn meerdere keren in de rechtbank geweest, maar hebben alle rechtszaken gewonnen en hebben alle vergunningen die we nodig hebben binnengehaald." "Wat dat betreft hebben die uitdagingen alles alleen maar beter gemaakt", oordeelt hij. "Ik hoop dat ze ons zo blijven uitdagen, want dat zorgt er alleen maar voor dat we verder groeien. Als je in 2021 zo'n evenement als deze neer wilt zetten, dan moet je aan een heleboel nieuwe regels voldoen. Daar zijn we de afgelopen twee jaar achter gekomen, maar tot dusverre is het allemaal goed gegaan", vertelt Lammers. Niet alleen was het evenement een succes voor de bezoekers, ook de Formule 1-coureurs waren dolenthousiast. Stuk voor stuk waren ze in extase door het vloeiende asfaltlint van 4,2 kilometer lang, dat in de aanloop naar de terugkeer van de Formule 1 in Nederland op enkele plekken was aangepast. Dat stemde de sportief directeur logischerwijs ook tevreden. "Je hebt geen idee hoe de coureurs uit de auto gaan stappen. Andere organisatoren hebben bijvoorbeeld wel eens last van hobbels op het circuit, of putdeksels op stratencircuits. Van dat laatste hebben wij natuurlijk geen last, maar toch heb je voor hen een compleet nieuw circuit en je weet niet hoe ze dat gaan ontvangen. Als iemand als Lewis Hamilton dan zegt dat het circuit episch is en als je alle andere enthousiaste reacties ziet, dat vinden wij helemaal te gek!" Interview gaat verder onder de afbeelding

Op de tribunes zaten zo'n 70.000 jubelende oranjefans, die Max Verstappen naar de poleposition en de overwinning schreeuwden. Het hadden er echter nog veel meer kunnen zijn, zij het niet dat de overheid besloot dat slechts twee derde van de capaciteit mocht worden gebruikt. Zo kort voor het evenement was dat wel een tegenvaller voor de organisatie van de Dutch Grand Prix, vertelt Lammers. "We hebben alle berekeningen nog niet uitgevoerd, maar een paar weken geleden hebben we meer dan tien miljoen euro gedag kunnen zeggen. Op dat moment heb je al 100% van je kosten gemaakt en dan kan je een derde van de mensen niet accommoderen. Bovendien doen we dit zonder ook maar een euro financiële steun van de overheid. Daar zijn we trots op, maar op dat moment waren we natuurlijk niet blij." Maar Jan Lammers is Jan Lammers niet als hij het niet van de positieve kant blijft bekijken. "Als we echter zien hoe andere industrieën geraakt zijn door corona, dan zeggen we dat het glas halfvol is. Dat is dus nog steeds goed. We willen niet te veel klagen en zeuren, we moeten er gewoon mee omgaan", redeneert de voormalig coureur die in Zandvoort is opgegroeid. Bovendien is het een klap die de organisatie echt wel te boven kan komen, benadrukt Lammers, die wel hoopt dat het een eenmalige financiële tik is. "Zoals ik al zei, we hebben de berekeningen nog niet gedaan, dus we weten nog niet hoe groot de klap gaat zijn. Er zit echter een solide business structuur achter het evenement, dus we kunnen wel een klap incasseren. Dit kan echter niet nog twee of drie jaar doorgaan, maar er is geen risico of gevaar. Het gaat allemaal prima", zo stelt hij iedereen gerust.

Viaplay
x
Max Waarom Verstappen concurrentie kan declasseren tijdens GP China