© Red Bull Contentpool

Nieuwsoverzicht

'Minimumgewicht van auto en coureur gescheiden vanaf 2019'

20 jan. 2018 10:35 Rik Alkema 0 reacties
Gewicht in de topsport is altijd een heet hangijzer, zeker in de Formule 1. Een kilo te weinig kan diskwalificatie betekenen, terwijl elke kilo extra tijdsverlies oplevert. In 2019 gaan de regels omtrent het gewicht waarschijnlijk weer op de schop. De Formule 1 commissie stemde vandaag in met een voorstel om het gewicht van de auto en de coureur te scheiden vanaf 2019.

Formule 1 commissie stemt in met plan voor scheiding gewicht

Tot op heden werd het gewicht van de auto altijd opgeteld bij het gewicht van de coureur. Dat gezamenlijke gewicht moet boven het minimale gewicht van 734 kilogram uitkomen. Vanaf 2019 komt daar waarschijnlijk verandering in.

De Formule 1 commissie heeft donderdag in Londen unaniem voor een scheiding van het minimumgewicht gestemd.

Concreet betekent het dat het gewicht van de coureur niet meer wordt opgeteld bij het gewicht van de auto. Aan zowel de coureur als de auto wordt apart een minimumgewicht gesteld.

In de nieuwe regel worden de gewichten dus gescheiden. Het minimumgewicht voor de coureur is dan 80 kilogram. Mocht een coureur onder de 80 kilogram wegen, dan zal hij extra gewicht mee moeten dragen.

Hoe de Formule 1 invulling gaat geven aan een 'te lichte' coureur moet nog verder worden uitgewerkt.

Voor zware en lange coureurs is de regel een nadeel. Waar de teams het hogere gewicht van de coureur nu nog kunnen compenseren met een lichtere bolide, is dat vanaf 2019 dus niet meer mogelijk.

Tot en met 1995 kende de Formule 1 ook 'gescheiden' minimum gewichten. Vanaf 1995 wordt er met één minimum gewicht gewerkt.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen