Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Helmut Marko

Mogelijk vertrek Marko kan bom onder Red Bull leggen

Het leek even rustig te zijn in de soap rondom Christian Horner en Red Bull, maar niets is minder waar. Achter de schermen woedt een machtsstrijd tussen diverse partijen binnen Red Bull (Racing), die nog lang niet ten einde lijkt.

Verstappen Marko Horner Bahrain
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Al wekenlang wordt Red Bull in een greep gehouden door talloze verhalen over vermeend grensoverschrijdend gedrag van teambaas Christian Horner. De Brit werd onderzocht door een externe advocaat en die oordeelde dat hij aan kon blijven. Zijn naam werd echter niet volledig gezuiverd, want het lijkt er sterk op dat diverse partijen binnen Red Bull (Racing) of daarbuiten nog niet tevreden zijn met deze uitkomst.

Vorige week werd naar honderden journalisten en mensen uit de F1-wereld namelijk een dossier gestuurd met daarin talloze screenshots van WhatsApp-conversaties en foto’s die namens Horner gestuurd zouden zijn naar de dame in kwestie. De echtheid hiervan is nooit bevestigd. Tijdens het GP-weekend in Bahrein liet ook Jos Verstappen zich nog in duidelijke taal uit over de positie van Horner, die hij liever ziet vertrekken omdat de mogelijkheid bestaat dat het team eraan onderdoor gaat.

Daar waar Red Bull dit weekend nadrukkelijk op zoek was naar rust, is het team daar niet in geslaagd. Horner deed min of meer een oproep om een streep onder de hele kwestie te zetten en haalde daarbij ook aan dat zijn vrouw en kinderen erg lijden onder de situatie. Op donderdag werd bekend dat de dame die centraal staat in ‘Horner-gate’ op non-actief werd gezet en daarmee leek er voorlopig een eind te komen aan de saga.

Binnen Red Bull Racing geniet Horner de steun van Chalerm Yoovidhya, die 51% van de aandelen in handen heeft, ten opzichte van de 49% die in handen zijn van Red Bull GmbH - waarvoor Marko als motorsportadviseur werkt. Dit betekent dat Horner als teambaas geen zeggenschap heeft over de Oostenrijker.

Marko exit? Wat dan voor Verstappen?

Tegenwoordig gaat er echter geen dag voorbij zonder 'Red Bull-drama'. Zo doet in de paddock in Saoedi-Arabië het gerucht de rondte dat Helmut Marko geschorst wordt door Red Bull. De Oostenrijker ontkende dit allerminst in gesprek met ORF, toen hem naar de schorsing werd gevraagd én of hij bij de volgende Grand Prix – die van Australië, nog bij Red Bull zou zijn. Tot op heden is niet bekendgemaakt waarom Marko geschorst zou worden of zou willen/moeten vertrekken, maar door boze tongen wordt hij aangewezen als een mogelijk lek in Horner-gate.

"Hoe zal ik het zeggen. Het is lastig uit te leggen, maar uiteindelijk bepaal ik zelf wat ik ga doen", reageerde Marko bij ORF op de geruchten dat hij geschorst wordt. "Die theoretische mogelijkheid bestaat".

Red Bull-teambaas Christian Horner liet aan Viaplay weten de geruchten over een schorsing niet te kennen: "Dat is de eerste keer dat ik dit gerucht hoor, ik weet niet waar dit vandaan komt."

Marko heeft in de komende dagen een gesprek met Oliver Mintzlaff, de CEO van Red Bull GmbH waar Marko voor werkt. Daarin zal ook zijn toekomst centraal staan.

Mocht Marko geschorst worden of daadwerkelijk vertrekken bij Red Bull,dan zal dit mogelijk grote consequenties hebben voor het team. Want blijft Verstappen wel in een team zonder Marko?

Dat de liefde tussen Jos Verstappen en Horner (tijdelijk) bekoeld is werd in Bahrein al duidelijk. Tevens ziet concurrent Mercedes haar kans vrij om de deur wagenwijd open te zetten en de rode loper uit te leggen voor Max Verstappen. De Duitse autogigant is naarstig op zoek naar een opvolger voor Lewis Hamilton die aan het eind van dit jaar naar Ferrari vertrekt.

De band tussen Jos en Max Verstappen en Marko is zeer close. Marko wordt gezien als de ontdekker van Verstappen en de persoon die hem de kans gaf om op 17-jarige leeftijd zijn F1-debuut te maken. Toen vorig jaar aan de stoelpoten van Marko werd gezaagd, waarbij hij min of meer met pensioen zou worden gestuurd was het dan ook Max die het persoonlijk op nam voor Marko. Vervolgens werden de gemoederen gesust en tekende Marko een nieuw driejarig contract.

Marko werd gevraagd naar de positie van Verstappen, die ook vaak gekoppeld wordt aan de toekomst van Marko. Zo zou er zelfs een Marko-clausule in het contract van de Nederlander staan, die hem in staat zou stellen om weg te gaan mocht Marko het team verlaten.

"Max is zeker de sterkste troef, er zijn geen snellere coureurs op dit moment. Hem verliezen, dat zou een enorm verlies zijn. Ook voor de monteurs en ingenieurs, die er allemaal naar streven om voor Max te werken."

De positie van Verstappen binnen Red Bull is onomstreden en veel hangt ook af van de Nederlandse stercoureur. Marko steekt dat dan ook niet onder stoelen of banken: "Ik denk dat het heel logisch en duidelijk is dat Max het belangrijkste deel van het team is."

			© Red Bull Content Pool
	© Red Bull Content Pool

Verstappen zeer duidelijk: "Zonder hem kan ik niet doorgaan"

Max Verstappen liet zich heel duidelijk uit en is loyaal aan Marko, dat onderstreepte hij na de kwalificatie nogmaals in gesprek met onder meer RacingNews365.

"Ik heb altijd aangegeven dat Helmut zeer belangrijk is voor het team en voor mij om natuurlijk in de toekomst door te gaan met het team. Ik denk dat ik altijd erg duidelijk ben geweest dat hij moet blijven. Hij moet blijven tot zijn dood."

"Red Bull weet hoe ik daarin sta en hopelijk respecteren ze dat ook. Ik hoop dat ze mij begrijpen, want we zijn natuurlijk al lang onderweg met elkaar. De optie dat hij weggaat zie ik niet zitten, daar ben ik altijd al duidelijk in geweest. Ik heb altijd aangegeven dat hij moet blijven, zonder hem kan ik niet doorgaan."

Hoe nu verder?

De storm is allerminst gaan liggen en de verwachting is dat er rekening gehouden moet worden met nog diverse bommetjes die gaan vallen, waarbij orkaankracht niet wordt uitgesloten. Volgens diverse bronnen is de machtsstrijd allerminst voorbij en kan er de komende periode nog wel het nodige aan vuurwerk verwacht worden.

Mocht Marko geschorst worden of (tijdelijk) vertrekken bij Red Bull, dan zal de beerput waarschijnlijk wederom opengaan. Duidelijk is dat Red Bull momenteel onderzoekt waar het lek inzake 'Horner-gate' zit en mocht dit duidelijk zijn dat dit ook personele consequenties kan hebben.

Toto Wolff kan daarbij van afstand rustig toekijken hoe de bom bij Red Bull lijkt te gaan barsten, of weet het team de gemoederen nu eindelijk tot rust te brengen?

Praat mee!

Viaplay
x
'Verrassing' Marko houdt rekening met vervelende 'verrassing' voor Verstappen in China