Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Mogelijkheid tot 'stadionverboden' onderzocht na chaos in Australië

De GP-organisator in Australië onderzoekt de mogelijkheid om stadionverboden uit te delen aan de toeschouwers die zich misdroegen.

Aan het einde van de GP van Australië ging het mis. Op de baan verliep alles chaotisch, maar ook naast de baan ging het bijna goed fout. F1 ontsnapte volgens de organisatie van de Australische GP aan een mogelijke ramp. Er was namelijk van alles mis gegaan in het absolute slot van de race, waardoor er een menigte fans al op de baan kon komen voordat dat eigenlijk de bedoeling was. Aan het einde van bocht twee stond bovendien een Haas-bolide geparkeerd van Nico Hulkenberg, die tijdens de uitloopronde was stilgevallen. Het publiek wist daarbij in de buurt te komen. Dat is natuurlijk sowieso niet de bedoeling, maar tot overmaat van ramp was de auto van Hulkenberg ook nog eens in een onveilige staat. Er knipperde een rood licht bovenop de Haas-bolide, wat inhield dat deze niet veilig was door elektrische problemen met de motor. Het aanraken van de auto kan in dat geval levensgevaarlijk zijn.

Stadionverbod

De organisatie beloofde de FIA een uitgebreid onderzoek en bekende dat het onacceptabel was dat het zo misging. Toekomstige edities van de race moeten door het onderzoek veiliger verlopen. Een van de manieren waarop herhaling moet worden voorkomen, is mogelijk door enkele raddraaiers toegang te ontzeggen tot de volgende edities van de Australische Grand Prix. Een soort F1-'stadionverbod' dus, zo vertelt de organisator. "We gaan kijken of we dat van het Australische wet- en regelboek mogen doen. Zodra er een schaap over de dam was, volgden er toen natuurlijk meer, maar we hebben een vijf- à zestal personen geïdentificeerd die als eerst over de schreef gingen. Hen willen we hebben", zo vertelt hij aan de Australische media. "Het is iets dat we niet tolereren of accepteren en men moet realiseren dat dit heel gevaarlijk was. We gaan er achter proberen te komen wat hun motieven waren en of ze slechte bedoelingen hadden, of dat ze onbewust in die positie terecht waren gekomen. Verder gaan we nog niet te snel conclusies trekken totdat we ze hebben gesproken."

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"