Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Montoya: "Daarom is Marko tot op de dag van vandaag boos op mij"

Helmut Marko heeft in zijn managementcarrière in de autosport al heel wat coureurs onder zijn hoede genomen. Zo ook Juan Pablo Montoya. Het is echter vooral de Oostenrijker zelf die daar met een gemengd genoegen op terug zou kijken.

Het was in 1997 dat Juan Pablo te maken kreeg met Helmut Marko. Het is jaren voordat Marko bij Red Bull 'in the picture' is. Hij opereert met zijn eigen team, RSM Marko, in de Formule 3000, de hoogste klasse onder de Formule 1, zeg maar de Formule 2 van de jaren '90. Ook Montoya kreeg te maken met een Marko die bepaald niet op zijn mondje gevallen was. "Hij riep altijd dat ik gek was en dat ik problemen had", zo doet de meervoudig Formule 1 GP-winnaar in gesprek met Motorsport uit de doeken. "Dat was op dat moment zwaar, maar het heeft me tot een betere coureur gemaakt", zo relativeert Montoya. "Hij deed het met de juiste intenties om een beter mens van me te maken." Het is één anekdote, maar Montoya herinnert zich er meer, bijvoorbeeld van het moment dat hij bij Marko thuis werd uitgenodigd voor een etentje. "We aten salade, maar dat was in een tijd dat ik geen groenten at." Die ongezonde leefstijl schoot Marko in het verkeerde keelgat: "Ik moest terug naar zijn kantoor rennen, wat meer dan een uur lopen was. Ik was boos, maar ik weet nu dat het zijn manier was om te me te helpen."

Sabotage door Montoya?

Toen was het Montoya die boos was op Marko, nu zijn de rollen volgens de IndyCar-ster omgedraaid, nadat Montoya in 1997 net naast de titel greep: "Hij denkt dat ik het opzettelijk uit mijn handen heb laten glippen in de laatste race, maar de hoogste versnelling stond verkeerd afgesteld, waardoor de auto in de hoogste versnelling begon te stotteren. Op de rechte stukken reed mijn voorganger steeds weer bij me weg. Maar Marko denkt dat ik het die race zelf heb weggegeven." Montoya zelf kijkt met plezier terug op zijn tijd met en bij het team van Marko: "Het was een goede tijd me, waarin Helmut goed voor me zorgde in een tijd waarin ik zelf geen geld had." Per 2023 komt de zoon van Juan Pablo Montoya, Sebastian, uit voor het Red Bull-juniorteam. Hij neemt deel aan het Formule 3-kampioenschap.

Viaplay
x
Trucje Verstappen verklaart opzienbarend Red Bull-trucje