Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Juan Pablo Montoya

Montoya hekelde houding F1-coureurs naar Schumacher: "That pissed me off"

Juan Pablo Montoya reed zes jaar in de Formule 1 en won daarin zeven races. Terugblikkend op zijn carrière in de F1 is de Colombiaan vooral kritisch op coureurs die zich gewillig naar de slachtbank lieten leiden.

Montoya Schumacher 2001
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Photo4

Juan Pablo Montoya in inmiddels alweer 48 en zijn zwarte haardos is ingewisseld voor grijze lokken. Van 2001 tot en met 2006 reed de Colombiaan in de Formule 1. Eerst bij Williams (vier seizoenen) en daarna nog bij McLaren.

Zijn debuutjaar in de Formule 1 was opmerkelijk. Hij won direct een race (Monza), werd daarnaast nog drie keer tweede, maar er verschenen ook liefst 11 (!) DNF's achter zijn naam. Hij vocht dat jaar veel duels uit met Michael Schumacher, die met harde hand de Formule 1 regeerde. Waar Montoya de strijd aanging, zag hij met lede ogen aan dat collega-coureurs de deur wagenwijd openzetten voor de Duitser.

"Het vervelende met Michael is dat niemand tegen hem racete. Als Michael van achteren aankwam dachten ze: 'Oh, Michael komt eraan'. En iedereen ging uit de weg voor hem. That pissed me off. Want waarom zouden ze dat doen...", zegt Montoya in de podcast Beyond the Grid. "Ze hadden allemaal zoveel respect voor hem." 'Schumacher had ze al verslagen voordat hij zijn racehelm opzette?', vraagt presentator Tom Clarkson. "Ja", is de duidelijk mening van Montoya.

Zelf ging hij de duels wel aan met Schumacher, zoals op Interlagos in 2001. Bij een vroege, rollende herstart van de race haalde Montoya de Ferrari-rijder in, door simpelweg zijn auto te laten staan in bocht 1. "Mijn benadering van racen was dat ik zo'n klootzak was tijdens het racen. Mensen dachten dat ik gek was, waardoor het werkte. Want als ik mijn wagen in het duel gooide, wisten ze dat ik niet zou inhouden. Je had dus twee keuze. Je gaf me de ruimte of we crashten."

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Italiaanse media loven 'magische' Verstappen: "Menselijke factor maakt het verschil"