Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Marc Marquez

MotoGP-legende Marquez: "Het moeilijkste besluit uit mijn carrière"

Marc Marquez, een levende MotoGP-legende, die aan de vooravond staat van een nieuw race-avontuur. Welke emoties komen daarbij kijken? RacingNews365 sprak exclusief met de zesvoudig wereldkampioen MotoGP.

Marquez 2023
Interview
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Of je houdt van hem, óf juist helemaal niet. Het lijkt vaak of er met Marc Marquez niet meer smaken zijn. Maar het valt niet te ontkennen dat de Spanjaard de MotoGP al ruim tien jaar op zijn kop zet en ongeëvenaarde successen heeft geboekt. Hij won nota bene in zijn debuutseizoen in een veld met echt niet de minste namen: Valentino Rossi, Jorge Lorenzo, Andrea Dovizioso, Dani Pedrosa en ga zo maar door. Zijn naam was meteen gevestigd en niet meer weg te denken uit de koningsklasse van de tweewielers.

De kleuren waarin hij elf jaar uitkwam, die van Repsol Honda, zijn eigenlijk ook niet bij hem weg te denken, maar onlangs kondigde hij aan dat die wegen scheiden. Hij gaat volgend jaar als teamgenoot van broer Alex Marquez aan de slag bij Gresini, op een Ducati wel te verstaan. Een succeshuwelijk wordt verbroken en dat besluit viel hem zwaar, zo legt Marquez uit in een exclusief interview met RacingNews365.

"Het is zeker zo dat het een moeilijk en zwaar besluit was. Het is de moeilijkste beslissing uit mijn carrière. Maar soms moet je in het leven uit je comfortzone stappen en nieuwe kansen onderzoeken. Ik heb mezelf mijn hele carrière tot het uiterste gepusht en ik wil niet na mijn carrière met twijfels blijven zitten over zaken die ik misschien niet heb gedaan. Ik wil kunnen doen wat ik in het moment voel dat ik moet doen."

Huwelijk tussen mij en Honda was een win-winsituatie

- Marc Marquez

Einde van een tijdperk

Dat gezegd hebbende weet hij heel goed wat hij achterlaat en wat hij aan de Repsol Honda-familie te danken heeft. "Ik ben Honda ontzettend dankbaar. Zij hebben me de kans gegeven om te debuteren in de MotoGP en zij hebben me de kans gegeven om zes MotoGP-wereldtitels te geven in elf jaar tijd. Het is een hele succesvolle periode geworden. Zij hebben mij heel veel gegeven en ik denk dat ik op mijn beurt Honda veel heb gegeven. Het was een win-winsituatie."

Marquez debuteerde in 2013 bij Honda, een lange tijd geleden. Hij was toen nog maar 20 jaar oud en nam het op tegen enkele van de allergrootsten. Hoe kon het dat hij niet volledig starstruck was? Hij stond opeens tegenover zijn (toen nog) grote idool Valentino Rossi en versloeg direct iedereen! Het is echter niet zo dat hij helemáál nergens van onder de indruk was.

"Wat het meeste indruk op me maakte, waren de kleuren. Opeens draag je en loop je tussen die beroemde Repsol Honda-kleuren, waar eerder grote namen als Mick Doohan, Alex Criville, Rossi en Dani Pedrosa in reden. Maar vanaf het prilste begin voelde ik me echt goed in het team en mijn rijstijl paste meteen bij die machine. Ik voelde ook aan alles dat ze in mij een belangrijke spil in het MotoGP-project zagen."

			© Red Bull Content Pool
	© Red Bull Content Pool

Agressieve stijl

Over Rossi gesproken: mist hij hem in de MotoGP of de competitie met zijn voormalig aartsrivaal? Ergens wel: "In welk kampioenschap dan ook, of het nou om voetbal gaat, F1 of MotoGP, is het mooier als de grootste namen deelnemen. Ik heb het geluk gehad dat ik het tegen zulke namen op mocht nemen, écht grote namen. In het kampioenschap missen we dat soort namen, waaronder ook Rossi, dan ook."

Het woord 'rijstijl' was eerder in het gesprek reeds gevallen. Hij wordt vaak bekritiseerd om zijn aanvallende, agressieve rijstijl. Het risico op een aanrijding met andere coureurs ligt dan al wat sneller op de loer. Maar het is echt niet dat hij zijn stijl niet aan wil passen. Hij gaat er alleen niet sneller door.

"Mijn stijl is altijd super agressief geweest. Ik push de motor tot het uiterste, soms ook tot het punt waarop ik de fiets aan het overdriven ben. Het is wel zo dat ik, ingegeven door mijn armblessure, de laatste jaren mijn stijl iets aan heb móéten passen en dat ik minder agressief ben. Ik rij nu iets vloeiender. Ik zou wel nóg vloeiender en preciezer kunnen rijden, maar dan zou ik langzamer zijn. Ik moet daarom vasthouden aan mijn eigen stijl en dat betekent dat ik altijd de limiet op zal zoeken."

Maar ja, volgend jaar wacht dus een eerste kennismaking met de tegenwoordig dominante Ducati, en wel de winnende fabrieksmachine van dit jaar. Dat gaat hoe dan ook anders zijn: "Er wacht mij de mooie uitdading om mijn stijl aan te passen aan een voor mij compleet nieuwe motor. Hoe? Dat moet blijken tijdens de eerst test in Valencia. Maar eerst wil ik nog mijn periode met en bij Honda goed afsluiten."

All in

In de 5-delige Red Bull TV-documentaire 'All in' krijg je een uitgebreide, unieke en eerlijke inkijk het leven van Marc Marquez. Van zijn 'vete' met Rossi tot zijn veelbesproken rijstijl en het blessureleed, alles komt erbij aan bod.

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Max Hezemans: "Newey wil met Hamilton Verstappen verslaan"