Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Multi 21: Vettel zorgt voor knallende ruzie binnen Red Bull

Op 24 maart 2013 werd de snikhete Grand Prix van Maleisië verreden. De gemoederen binnen Red Bull zouden echter enkel door toedoen van een zeer egoïstische Sebastian Vettel een kookpunt bereiken.

In 2013 werd de Grand Prix van Maleisië nog aan het begin van het seizoen verreden. De openingsrace van het seizoen werd gewonnen door Kimi Raikkonen in de Lotus-Renault, de tweede race zou een prooi worden voor Mark Webber, als iedereen zich tenminste aan de regels zou houden. Bij Red Bull geldt namelijk de afspraak dat degene ruim aan kop gaat in de race, de race uiteindelijk ook mag winnen, om aan het begin van het seizoen onderlinge schermutselingen en kostbaar puntenverlies te voorkomen. In het geval dat de #2-auto voor de #1-auto ligt, wordt dat scenario getypeerd als 'multi 21'. En Mark Webber gaat inderdaad comfortabel aan de leiding en schroeft, beschermd door de teamafspraken, de Renault-motor in vermogen een stukje terug. Sebastian Vettel kan daardoor op de twee plaats dichterbij komen, maar hij kan hem niks maken, toch? De Duitser denkt daar anders over en ondanks halfslachtige waarschuwingen vanaf de pitmuur - 'Dit is stompzinnig, Seb' - plaatst Vettel zijn aanval. Webber verdedigt en verdedigt, maar ziet Vettel uiteindelijk links langs hem voorbij komen. Vettel wint, Webber wordt tweede. "Je hebt het nodige uit te leggen", zo krijgt Vettel over de boordradio te horen. Tekst gaat verder onder de foto.

In de cooldown-room wijst Webber Vettel fijntjes op zijn egoïstische gedrag. "Multi 21, Seb, multi 21", blijft hij hem toebijten, terwijl de Duitser de aanval stilzwijgend pareert door stoïcijns zijn flesje water leeg te drinken. Het gezicht van Webber op het podium blijft boekdelen spreken, evenals zijn woorden: "Seb koos vandaag voor zichzelf, maar zal zoals altijd weer beschermd worden door het team", een uitspraak waarmee hij ook direct het team tegen zich in het harnas jaagt. Uiteindelijk zou Vettel zijn excuses aanbieden - "al klinkt dat achteraf misschien een beetje suf, maar ik meen het wel" -, maar de toch al bekoelde onderlinge verhoudingen tussen beide Red Bull-teamgenoten liep opnieuw een fikse deuk op. Webber kreeg echter wel gelijk. Vettel kwam er gewoon mee weg.

j4X8Y1XSKYM

Viaplay
x
Hulkenberg 'Op weg naar nieuw F1-team'