Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
24 uur Le Mans

Nederlander Catsburg wint op 'krankzinnige' wijze Le Mans 2023

Ja, het was Ferrari dat het algemene Le Mans-klassement won, maar in de GT-klasse was er Nederlands succes. Nicky Catsburg wist namens Corvette namelijk de zege te pakken. En hoe.

Catsburg Corvette 2023 Le Mans
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Terwijl Ferrari er een groots feestje van maakte, was het Nicky Catsburg die in de GT-klasse zijn geluk niet op kon. De Nederlander kwam in zijn Chevrolet Corvette C8.R als eerste over de finish in de GT-klasse, met een ruime voorsprong van een ronde op de eerstvolgende concurrent.

Nadat Catsburg de pole had gepakt was hij de favoriet voor de zege, maar al snel kregen die kansen een fikse deuk. Kort na het begin van de race, na zo'n anderhalf uur, moest de GT-bolide naar de pitbox met schade, nadat een onderdeel het begaf.

Het team verloor maar liefst tien minuten en twee ronden op de leider in de GT-klasse. Maar met nog ruim 22 uur op de klok begon de opmars van Corvette. Met Catsburg als snelste coureur, samen met Nicolas Varrone en bronzen coureur Ben Keating, hengelde het team de concurrentie een voor een binnen.

Het duurde zon 16 uur, maar met nog ruim 5 uur op de klok pakten Catsburg en teamgenoten de leiding weer terug. Uiteindelijk verdween men aan de horizon en de 24 uur van Le Mans 2023 ging met ruim een ronde voorsprong naar het trio.

Krankzinnig

Na de race glundert Catsburg van geluk. Hij had dit niet meer verwacht. "Om eerlijk te zijn niet nee. Ik dacht 'dit is het'. We hadden twee ronden achterstand en het beloofde nog een lange race te worden. Daar was ik best pissig over. Ik dacht dat ik nog lang voor niets moest gaan rijden, maar op een of andere manier kwamen we weer terug vooraan het veld."

"We hadden een geweldige pace en door de nieuwe safety car-regels, godzijdank, wisten we een ronde terug te pakken en de andere ronde pakten we terug omdat we simpelweg sneller waren dan de rest. Het is krankzinnig dat we terug wisten te komen", aldus Catsburg.

Ook interessant:

Dan moet Perez naast Verstappen vervangen worden

In de nieuwste F1-podcast van RN365 wordt er vooruitgeblikt op de GP van Canada, maar wordt er nog veel meer besproken, waaronder de toekomst van Sergio Perez bij Red Bull. Ruud Dimmers, Tom Coronel en host Joris Mosterdijk vellen hun oordeel. Beluister 't hieronder.

Abonneer je nu op ons YouTube-kanaal en maak kans op twee tickets!

ABONNEER & WIN

24 uur van Le Mans 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
24 uur Le Mans Indrukwekkende De Vries teleurgesteld ondanks P2: "Dit doet pijn"