Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule E

Nederlanders stellen teleur in Formule E-race Brazilië, Bird wint

De vierde Formule E-race van het jaar is gewonnen door Sam Bird. Nyck de Vries kwam in Sao Paulo niet verder dan de veertiende plek, Robin Frijns eindigde op P19 en werd daarmee laatste.

Sam Bird Formula E
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Dom Romney

Pascal Wehrlein startte vanaf poleposition, gevolgd door Stoffel Vandoorne op P2 en Jean-Eric Vergne op de derde plek. Nyck de Vries in zijn Mahindra kwam vanaf de dertiende plek op de grid, Robin Frijns in de Envision ving de race vanaf P17 aan.

Wehrlein bleef eenvoudig aan de leiding bij de start. Vandoorne kwam een stuk minder goed weg, maar behield toch zijn tweede plek, terwijl Frijns in de beginfase twee plekken wist te pakken. In het begin van de race zat het veld dicht bij elkaar met na een paar ronden Sam Bird aan kop van het veld. Onder meer Nick Cassidy, voor aanvang van de race kampioenschapsleider, reed zijn voorvleugel kapot op zijn voorganger.

De safety car kwam naar buiten vanwege een hoop rotzooi op de baan. Toen die uiteindelijk weg was ging het tactische steekspel verder in Sao Paulo. Regerend kampioen Jake Dennis pakte via een fraaie inhaalactie drie man tegelijk en klom zo op naar P4. Niet veel later lag de Brit aan de leiding.

De Vries kreeg ongeveer halverwege de race een beuk bij de eerste bocht, waardoor hij flink wegzakte. Cassidy viel vervolgens uit nadat zijn voorvleugel losschoot, onder de voorwielen terecht kwam en uiteindelijk crashte, waarna opnieuw de safety car de baan op kwam.

Na de safety car lag Bird opnieuw aan kop en sloeg een klein gaatje ten opzichte van zijn achtervolgers Mitch Evans en Wehrlein. Hoewel het rechte stuk op de baan in Sao Paulo lang genoeg is om in te halen, hield iedereen zijn kruit nog droog.

De Vries was vervolgens de volgende die zijn voorvleugel stuk reed. Evans pakte de leiding over van Bird en hij probeerde gelijk een gat met de McLaren-man te slaan. Maar Bird sloeg in de absolute slotfase nog op een fraaie manier toe en zo won hij de race. Evans finishte op P2, Oliver Rowland pakte aan het einde nog de derde plek. De overwinning van Bird is zijn eerste sinds 2021.

De Nederlanders stelden teleur in Brazilië. De Vries eindigde op de veertiende plek, Frijns werd zelfs laatste.

Praat mee!

Viaplay
x
FIA geeft uitleg over cruciaal safety car-moment met Norris in Miami