Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Formule 1 2020

Nederlands supertalent droomt van Formule 1, maar stuit op groot probleem

Joey Alders beleefde een droomjaar in de Aziatische autosport. Een titel in de Formule Renault in 2019 werd afgelopen winter opgevolgd door een verrassend kampioenschap in de felbevochten Aziatische Formule 3. De 20-jarige Noord-Hollander speurt nu naarstig naar sponsors om komende zomer in de Eurocup Formule Renault te kunnen starten. “Ik droom nog van Formule 1. Maar sponsors staan nu, met de coronapandemie, niet in de rij.”

We spreken Alders terwijl hij in de auto zit, terug rijdend vanuit Groningen naar Anna Paulowna in de Kop van Noord-Holland. Hij is al twee maanden vrij na zijn eclatante succes in de Aziatische F3 (titel met 5 zeges in 15 races) en helpt tussen de bedrijven door in de zaak van zijn ouders, een sportschoenenfirma die ook schoeisel levert aan Defensie en Justitie.

"Het doel is voor dit jaar nog steeds de Eurocup Formule Renault", vertelt Alders. "Het benodigde startgeld van 45 duizend euro heb ik al bij elkaar, de hoofdprijs van de winst in de Aziatische serie. Maar nu ben ik nog op zoek naar sponsors om het budget rond te krijgen." Alders is momenteel in gesprek met drie teams die hem stuk voor stuk graag aan boord willen hebben, maar tegelijkertijd een bijdrage verlangen. "Het ene team vraagt meer dan de ander. Maar de geldschieters staan niet in de rij. Bedrijven houden zeker in deze tijden van corona de hand op de knip. Maar we houden moed, we blijven in gesprek en blijven potentiële geldschieters benaderen."

Alders hoopte dat zijn opeenvolgende Aziatische titels de aandacht zouden trekken van Formule 1-teams. "Renault helpt me financieel terwijl het talentenprogramma al gevuld is. Ik heb daarnaast wel de belofte dat, wanneer ik de Eurocup win, ik direct in het junioren F1- team kom. En andere teams, zoals McLaren, Haas, Williams of Red Bull hebben zich helaas niet gemeld, wellicht waren ze niet blij dat ik van ze won."

Toch geeft hij zijn Formule 1-droom zeker niet op. "Ik heb 18 superlicentiepunten terwijl er 25 nodig zijn voor een deelname aan een vrije training op vrijdag. Wil je GP’s rijden dan moet je er veertig achter je naam hebben staan. Dus ik ben er bijna. Ter vergelijking; Richard Verschoor kreeg met zijn winst in Macau 5 punten."

Mocht de Formule 1 toch onhaalbaar zijn, dan heeft Alders wel alternatieven in zijn achterhoofd. “Ik wil graag met racen mijn boterham verdienen, zoals bijvoorbeeld Jeroen Bleekemolen. De DTM zou een optie kunnen zijn, of het World Endurance Championship. De Super Formula in Japan zou ook wat kunnen zijn, maar die klasse is net zo duur als rijden in Europa. Lastig hoor als je geen Stroll heet… In feite ligt alles een beetje open en dat is meteen ook een nadeel, dat ik mij niet keihard focus op één klasse. Amerika? Misschien ben ik daarvoor iets te laat. Dan zou ik in de Indy Lights moeten gaan rijden. Wel super gaaf trouwens wat Rinus van Kalmthout daar heeft bereikt."

Totdat het seizoen (mogelijk in juli) van start gaat houdt Alders zich fit met fietsen, de gym en simracen. "Ik heb mij ingeschreven voor twee competities. Dat zorgt er voor dat je in ieder geval je scherpte vast houdt. Al zit ik na mijn laatste Formule 3-race van eind februari nog redelijk in het ritme. Dat voordeel heb ik dan weer ten opzichte van de andere coureurs die in de Eurocup Formule Renault van start gaan."

RN365 Nieuwsdossier Interviews

RacingNews365 voorziet de racefans dagelijks van exclusieve interviews met F1-coureurs en prominenten uit de auto- en motorsport.

4 reacties