Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Adrian Newey

Newey bedankte voor 'gevaarlijke' baan in de ruimtevaart

We kennen Adrian Newey al jarenlang als meesterontwerper in de Formule 1, maar zijn carrière had letterlijk een andere vlucht kunnen nemen. Hij heeft namelijk lucht- en ruimtevaartkunde gestudeerd, maar de Brit heeft dat uiteindelijk links laten liggen.

Adrian newey
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De huidige ontwerper van Red Bull heeft al een flinke prijzenkast bij elkaar gewonnen, ook bij zijn vorige werkgevers Williams en McLaren. Maar zo'n dominante auto als de RB19 in 2023 was, dat had Newey nog niet voor elkaar gebokst. Red Bull won 22 van de 23 races, ruim 95 procent. Alleen Ferrari-coureur Carlos Sainz wist Max Verstappen en Sergio Perez in 2023 te verslaan in Singapore.

Toch had het een totaal andere kant op kunnen gaan met de Brit, toen hij koos voor de opleiding lucht- en ruimtevaartkundige. Al staat dat helemaal niet zo ver af van de autosport, want een vliegtuigvleugel en een vleugel op een Formule 1-wagen doen precies het tegenovergestelde. Immers, een vliegtuigvleugel houdt een vliegtuig in de lucht, terwijl een F1-vleugel de bolide op de grond dient te houden.

'Vurige wens'

Hij legt in gesprek met TopGear uit waarom hij voor de opleiding koos. "Het was mijn vurige wens om in de autosport terecht te komen als een ontwerper. En ik dacht dat het ontwerpen van een vliegtuig dichterbij de technologie van een racewagen zou liggen dan ieder andere ontwerpdiscipline. Zo was de keuze voor de luchtvaart een logische en de Universiteit van Southampton leek de nauwste banden met autosport te hebben."

Niettemin: een ruimteschip van de hand van de Brit, dat klinkt wel goed, zo houdt de publicatie hem voor. Newey is niet zo enthousiast. "Dat zou gevaarlijk worden, want het is wél de verplichting dat het schip als een geheel terugkeert." Een carrière in de luchtvaart had er desondanks ingezeten voor Newey. "Een Amerikaans bedrijf belde me ongeveer tien jaar geleden of ik geïnteresseerd was om voor hun te werken aan een ruimteschip. Het zou fascinerend zijn, maar ik vind de autosport nog fascinerender. Er is een ongekende snelheid van ontwikkeling en betrokkenheid in de autosport. Daar houd ik van", zo sluit de meesterontwerper af.

Mis geen seconde van het nieuwe F1-seizoen! Zet met een druk op de knop de F1-kalender in jouw telefoon.

Download nu de F1-kalender
Forbidden

Weddenschappen Red Bull

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

2 reacties

Viaplay
Pos. Coureur Punten
Pos. Team Punten
Volledige stand
x
LIVE Reacties na ijzersterke laatste testdag Verstappen