Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

Newey een haar verwijderd van Ferrari-deal: zo overtuigde Red Bull hem te blijven

In 2014 was Red Bull-topontwerper Adrian Newey een half uur verwijderd van een overgang naar Ferrari. Teambaas Christian Horner slaagde er uiteindelijk in om Newey voor het team te behouden.

Newey Red Bull Zandvoort
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Adrian Newey, topontwerper van de winnende Red Bulls van Max Verstappen, heeft een rijke F1-historie op zijn palmares staan - met daarop ook veel F1-titels. Newey deed dit bij Williams, McLaren en Red Bull. In zijn periode in de F1 is hij enkele keren dicht bij een overstap naar Ferrari geweest. Zeker in 2014 scheelde het niet veel of Newey had de overstap naar de Italiaanse renstal gemaakt. Uiteindelijk slaagde teambaas Christian Horner erin om Newey voor Red Bull te behouden.

"Het scheelde maar een half uur of Adrian had getekend bij Ferrari. Zij wilden hem heel graag hebben en beloofden hem de wereld", vertelt Horner in de eff won with DRS-podcast.

"Ze zeiden tegen hem: 'Je kunt een Hollywood-levensstijl hebben, elke dag naar de fabriek vliegen vanuit Monaco en geen belasting betalen en je kunt een wegauto ontwerpen'. Ik slaagde erin om hem over te halen om te blijven door te zeggen dat wij ook een wegauto zouden gaan maken. 'Als jij een auto voor de weg wilt maken, dan maken we een auto voor de weg.' Hij zei: 'Nou, hoe dan?' 'Ik heb geen idee', zei ik. 'Maar we vinden wel een manier. We zorgen ervoor. We zorgen dat het gebeurt.'"

"En door middel van de relatie die we hadden met Aston Martin en hun CEO, ging ik naar Andy Palmer. Wij hebben waarschijnlijk de beste ontwerper allertijden, jullie zijn een geweldig merk. Wij gaan de auto niet financieren, maar het zal zinvol zijn om deze twee dingen samen te brengen. Dat was letterlijk zoals het gebeurde in een pub in Engeland."

Zo bleef Newey dus bij Red Bull na een zeer teleurstellend 2014. Mercedes nam de overhand in de jaren die volgden, maar inmiddels heeft Red Bull, met Newey, de dominantie in de Formule 1 weer overgenomen. Horner: "De deal met Aston Martin stelde Adrian in staat om zijn ambitie waar te maken, het hield hem in het team. Het was het niet uit het oog verliezen van jongens. Als wij het motorprobleem op zouden kunnen lossen, dan zouden wij weer gaan winnen." En dat is wat Red Bull de afgelopen jaren weer volop doet.

Abonneer je nu op ons YouTube-kanaal en maak kans op twee tickets!

ABONNEER & WIN

Praat mee!

Viaplay
x
Record Alonso pakt na jarenlang racen record van Schumacher af