Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Adrian Newey

Newey kende hachelijke momenten in Kroatisch ziekenhuis na fietsongeluk

Het zal je maar gebeuren. Ben je op vakantie, ga je een stuk fietsen en krijg je een ongeluk. Ineens beland je in een vreemd ziekenhuis en moet je een zware operatie ondergaan. Het overkwam Adrian Newey.

Newey Zandvoort
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het is de zomer van 2021 als Adrian Newey met zijn vrouw op vakantie is in Kroatië. Hij heeft een fietsongeluk en voelt zich daarna niet lekker. "We hadden de dagen ervoor doorgebracht met Bernie Ecclestone. Mijn vrouw Mandy belde Bernie op na mijn ongeluk en zei dat het er niet goed uitzag. 'Hij ziet grijs. Ik moet hem opgenomen krijgen in het ziekenhuis'.", vertelt Newey in de podcast Formula for Success.

De vrouw van Newey kreeg daarop volop steun van de voormalige baas van de Formule 1. "De ex van Bernie is een Kroatische. Hij belde zijn ex, die belde de premier en die weer het hoofd van de neurochirurgie die op vakantie was in Bosnië. Alle radertjes begonnen te draaien om mij snel opgenomen te krijgen. Ik kwam in een ziekenhuis in Split. Als je als toerist naar Kroatië gaat heeft het een glamoureuze, Italiaans Mediterrane uitstraling. Ga je naar het ziekenhuis, dan had je net zo goed naar Stalingrad kunnen gaan", doelt Newey op de Oost-Europese uitstraling van het ziekenhuis. "Het leek wel 1960, allemaal porseleinen tegels aan de muur, de geur van een ontsmettingsmiddel en absoluut prachtige verpleegkundigen, maar die waren erg wreed."

"Ik werd rond vier uur 's middags opgenomen. En er kwamen drie wijze mannen aan mijn bed. Allemaal vrij jong en een van hen sprak redelijk Engels. Die zei: "je schedel is gebroken, we moeten snel opereren anders kun je er blijvende schade aan overhouden." Ik vroeg wat het risico van beschadiging aan mijn oog was tijdens de operatie en er werd gezegd: 'er is helemaal geen risico'. En wat is het risico op hersenbeschadiging tijdens de operatie? 5, misschien 10 procent. Ik belde Mandy op en zei: 'haal me hier in godsnaam weg'. Met nieuwe hulp van Bernie en nog enkele andere mensen kon ik toch naar huis en werd ik in Groot-Brittannië geopereerd."

Uiteindelijk hield Newey gelukkig geen blijvende schade over aan het incident. Inmiddels staan er 25 wereldtitels achter zijn naam, waarvan 12 constructeurs- en 13 coureurstitels.

Ook interessant:

Tim Coronel: 'Hij kan Verstappen wakker schudden'

Tim Coronel blikt in een exclusief interview met RacingNews365 terug op het Formule 1-seizoen. De 51-jarige Nederlander laat zich uit over de dominantie van Max Verstappen en het zitje van Sergio Perez. Wie zou er niet breken als hij naast Verstappen rijdt en welk team daagt Red Bull uit in 2024?

We zijn genomineerd voor Website van het Jaar! Kunnen we op jouw steun rekenen om te winnen? Alvast hartelijk dank voor je stem!

Stem op RacingNews365

Praat mee!

Viaplay
x
Mega salaris! 'Newey strijkt enorm salaris op bij nieuwe werkgever'