Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Red Bull Racing

Newey: "Marko had een duidelijke voorkeur voor een coureur binnen het team"

Dr. Helmut Marko staat te boek als een uitgesproken man. De Oostenrijkse adviseur van Red Bull neemt alleen genoegen met het allerbeste en is hard en direct in zijn communicatie.

Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Red Bull won in 2009 haar eerste Formule 1-race en een jaar later deed het volop mee voor de titel. Dit bracht een nieuwe situatie met zich mee voor het team dat vier jaar op rij de wereldtitel zou veroveren met Sebastian Vettel. Dat ging niet zonder wrijvingen in het team, waarbij Helmut Marko zichzelf duidelijk liet gelden.

"Helmut is erg direct, dat lijkt wel een Oostenrijks ding te zijn", lacht Newey. "Wij Engelsen zijn wat softer in onze manier van communiceren. Oostenrijkers zijn meer recht voor je raap."

Marko werd vaak gezien als 'vriend' van Sebastian Vettel binnen Red Bull, daar waar hij richting Mark Webber kritische was. Zo verdedigde hij Vettel na de crash met teammaat Webber in Turkije. Een race later liep Marko op de startopstelling naar de Australiër en sprak hem nog kort toe.

"Wat Helmut in de cockpit van Webber riep, dat waren de feiten maar die motiveren een coureur niet altijd", vertelt Newey met een glimlach. "Het is niet altijd het juiste om te doen als een coureur zichzelf klaarmaakt voor de start van de race."

"Helmut is van grote toegevoegde waarde voor Red Bull, maar hij staat ook aan het roer van het talentenprogramma. Als een coureur vanuit dat programma doorbreekt en de F1 haalt, dan is dat erg belangrijk voor hem. Sebastian was eigenlijk het eerste product uit het talentenprogramma die een echte ster werd. Anderen haalden de Formule 1 wel, maar kwam tekort voor de top", licht Newey toe tijdens de Royal Automobile Club Talk Show.

Tekst gaat verder onder de foto.

			© Getty Images/Red Bull Contentpool
	© Getty Images/Red Bull Contentpool

Newey zelf had een zwak voor Webber, mede doordat hij het team hielp in de lastige eerste jaren. "Hij was een succesvol coureur voordat hij bij Red Bull kwam. Mark was geen onderdeel van het Red Bull juniorprogramma en daar had Sebastian een streepje voor bij Marko, die dat soms wat onbeholpen duidelijk maakte."

"Het draaide allemaal om psychologische spelletjes. Helmut neigde vaak naar Sebastian, als het aankwam op de voorbereiding van de auto's of de engineering van de auto. Van mij kreeg Mark dezelfde behandeling als Sebastian. In 2010 had ik graag gezien dat Mark de titel won, ook hij ons ook de mindere jaren verder had geholpen met goede feedback. Dit was dan een mooie beloning voor hem geweest."

De voorkeur van Marko voor Vettel zou ook doorgewerkt hebben in het hoofd van zijn Australische teamgenoot. "Aan de andere kant van de garage maakten ze zich druk over de voorkeur van Helmut. Dat had uiteindelijk ook invloed op Mark's prestaties op de baan. Coureurs zijn sportmannen en wat er in hun hoofd omgaat is allemaal onderdeel van het racen."

Recent liet Daniel Ricciardo weten dat een van de redenen voor zijn vertrek bij Red Bull was dat hij vreesde dat het team Max Verstappen een voorkeursbehandeling zou geven.

Breaking Waarom Hamilton dankzij Verstappen de jackpot kan eisen bij Mercedes