Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Newey roemt Verstappen en één specifieke kwaliteit: "De perfecte Formule 1-coureur"

Door de jaren heen heeft Adrian Newey F1-bolides ontworpen voor de allergrootsten in de Formule 1. Max Verstappen is nu ook zo iemand. De Brit vergelijkt de Red Bull-coureur met zijn voorgangers.

Adrian Newey werkte in zijn illustere carrière met veel geweldige coureurs samen. Van Alain Prost tot Jacques Villeneuve en Sebastian Vettel tot Max Verstappen: allemaal wonnen ze wereldtitels in door Newey ontworpen Formule 1-bolides.

Zijn ze met elkaar te vergelijken? In gesprek met Sky Sports vertelt Newey dat het lastig is. "Ze zijn allemaal zo verschillend. Nigel (Mansell, red.) had heel veel zelfvertrouwen en veel kracht in zijn bovenlichaam. Toentertijd was dat belangrijk, want van stuurbekrachtiging was nog geen sprake."

"Alain (Prost, red.) was erg methodisch, erg uitgesproken en de testdagen waren vaak frustrerend. Hij pushte zichzelf dan nooit. Je wist nooit echt precies hoe je ervoor stond. Maar als hij wilde, dan kon hij er wel voor gaan zitten", aldus de befaamde ontwerper.

"Mika (Hakkinen, red.) en Kimi (Raikkonen, red.) waren erg verschillend. Ze zeiden allebei niet veel, maar als ze wat zeiden, dan moest je daar aandachtig naar luisteren, want ze hadden verschillende manieren waarop ze dingen verwoordden."

"Sebastian (Vettel, red.) was een denker, met lange debriefings. Hij nam veel tijd om alles door te nemen. Max (Verstappen, red.) zit wat dat betreft een beetje in het midden. Allemaal erg verschillende karakters, maar allemaal fenomenaal op hun eigen manier."

Verstappen is perfect

Sinds 2016 werkt Newey nauw samen met niemand minder dan Max Verstappen, die inmiddels tweevoudig wereldkampioen is, mede te danken aan de door de Brit ontworpen auto's. En die derde titel komt er, zo lijkt het, ook snel aan.

Newey meent dat Verstappen perfect is als coureur. "Dat vind ik wel. Hij heeft een geweldige autocontrole en natuurlijk talent. Hij kwam bij Red Bull, maakte aan het begin misschien wat foutjes omdat hij zo hard pushte, maar vandaag de dag is hij vlekkeloos en rijdt hij absoluut op de limiet van de wagen."

Op een specifiek vlak weet Verstappen zich als geen andere te onderscheiden van de concurrentie, redeneert de Brit. "Hij heeft een heel goed gevoel voor de banden, dat hebben we de laatste twee jaren kunnen zien. Hij snapt heel goed hoe je de banden moet gebruiken. Dat is vandaag de dag zeer belangrijk", aldus Newey.

Ook interessant:

Verstappen degradeert concurrentie tot veldvulling

Natuurlijk, het was een onemanshow van Verstappen, maar dat betekent niet dat er niks te bespreken valt over bijvoorbeeld Ferrari en Mercedes. Integendeel! Coronel, Dimmers en Mosterdijk doen het volop!

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Formule 1 GP Spanje 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Hulkenberg 'Op weg naar nieuw F1-team'