Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

Newey stipt bekend probleem aan door veranderde F1-motoren

Red Bull gaat vanaf 2026 samenwerken met Ford. Een samenwerking in het jaar dat de reglementen ook weer flink op de schop gaan. Red Bulls topontwerper Adrian Newey denkt dat er dan weer grote verschillen kunnen ontstaan tussen de teams.

Vanaf 2026 gelden nieuwe motorreglementen in de Formule 1 en zullen liefst zes motorfabrikanten deelnemen. Mercedes, Renault en Ferrari krijgen gezelschap van Audi, Ford en Honda. Red Bull gaat samenwerken met Ford.

In 2014 stond Red Bull op achterstand omdat Mercedes een aanzienlijk voordeel had op het moment dat het hybride-reglement werd geïntroduceerd. Red Bulls topontwerper Adrian Newey hoopt dat het verschil tussen de beste en slechtste motor over drie jaar niet meer zo groot is. "Toen de hybride-regels voor het eerst werden ingevoerd, waren er enorme verschillen. Mercedes deed het fantastisch met hun power-unit en anderen lagen verschillende niveaus achter", zegt Newey bij Sky Sports.

"Nu zit alles heel dicht bij elkaar. Ik zou zeggen dat er twee of drie procent verschil zit in het vermogen van de motoren. Dat is misschien 0,2 tot 0,3 seconde verschil, wat nog steeds groot is als het veld zo dicht bij elkaar zit. Maar het is niet meer zoals die ene seconde toen de regels werden ingevoerd", geeft Newey aan.

"Nu er in 2026 nieuwe motoren komen, is het risico groot dat er weer grote verschillen ontstaan. Als dat zo is, kost het de fabrikanten tijd om dat te begrijpen en het gat te dichten, terwijl de mensen die zich bezighouden met het chassis veel sneller kunnen reageren."

Ook interessant:

Dan moet Perez naast Verstappen vervangen worden

In de nieuwste F1-podcast van RN365 wordt er vooruitgeblikt op de GP van Canada, maar wordt er nog veel meer besproken, waaronder de toekomst van Sergio Perez bij Red Bull. Ruud Dimmers, Tom Coronel en host Joris Mosterdijk vellen hun oordeel. Beluister 't hieronder.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Max liep schade op door kamikazeactie Perez: "Hij remt 50 meter later!"