Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Adrian Newey

Newey voor gek verklaard na Red Bull-move: ‘Carrière-moord’

Adrian Newey is bezig aan zijn laatste maanden bij Red Bull Racing. De topontwerper stond aan de wieg van de succesvolle Oostenrijkse renstal, waardoor het afscheid hem zwaar valt. Toch blikt de Brit met veel genoegen terug op zijn tijd bij Red Bull.

Newey
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Nu het hoge woord er uit is, wordt er flink gespeculeerd over de toekomst van Adrian Newey. Toch wil de topontwerper zelf voorlopig nog genieten van zijn tijd bij Red Bull. Newey was één van de prominenten achter het ontstaan van het team. Het afscheid valt hem dan ook zwaar.

"Ik heb drie keer een soort van speech gehouden", vertelt Newey in gesprek met Eddie Jordan bij Oyster Yachts tijdens de Historic Grand Prix van Monaco. "Eén in de engineering-room in Miami, één in de garage en één bij terugkomst op de fabriek in Milton Keynes. Die speeches waren erg emotioneel voor mij, omdat ik min of meer vanaf het begin bij Red Bull Racing betrokken ben geweest, samen met Christian Horner."

Waar Newey uiteraard een grote invloed had op het ontwerpen van de auto's, verklaart hij nu ook betrokken geweest te zijn bij vele andere zaken binnen het F1-team: "Samen met Christian ben ik vanaf het begin bezig geweest met het ontwikkelen van een hoop dingen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de engineering-kant, de cultuur en werkethiek, maar ook dingen als de infrastructuur en zelfs de indeling van de gebouwen."

Toch was niet iedereen vanaf dag één enthousiast. Newey was, voor hij naar Red Bull vertrok, actief bij McLaren en won daar verschillende races en zelfs titels. Dat stond in schril contrast met de prestaties van Jaguar, de voorloper van Red Bull Racing. Zij waren steevast een middenmoter en in sommige gevallen zelfs een achterhoede-team. "Ik ben vanaf dag één betrokken geweest bij dit project en zeker in de beginperiode werd ik voor gek verklaard dat ik naar dit team ging", aldus Newey over deze periode.

"In mijn laatste jaar bij McLaren wonnen we nog tien Grands Prix. Ik ging dan ook van een race-winnend team, naar een opstartend team. Mensen zagen dit een hele grote gok en zelfs als carrière-moord. Red Bull werd meer gezien werd als een feestteam en dat hebben we om weten te zetten tot een race-winnend team, met natuurlijk die eerste overwinning in China in 2009, wat zelfs een 1-2'tje werd."

Newey kan dan ook met verve genieten van de successen die zijn opgebouwd in Milton Keynes. Alleen al hierdoor was de keuze om Red Bull te verlaten, er een die niet zomaar gemaakt is: "Na die overwinning gingen we door en werden we zelfs wereldkampioen in 2010. Na alles wat er sindsdien is gebeurd, was het heel moeilijk om een andere weg in te slaan en de keuze te maken om te vertrekken. Toch voelde het als een beslissing die ik om een hele hoop redenen moest maken. Voornamelijk omdat Red Bull mijn familie is. Alleen al daarom heb ik een bepaald verantwoordelijkheidsgevoel voor wat daar gebeurd. Kijkend naar het team nu, is het volwassen en goed georganiseerd. Dat maakte het iets makkelijker om te zeggen, ik ga kijken naar nieuwe uitdagingen."

Voorspel en win

Voorspelgame visual 2024

Wie wint de Grand Prix van Emilia-Romagna 2024?

Speel mee en maak kans op een prachtige drivers cap van Max Verstappen!

Speel mee

Verstappen is dit weekend de grote favoriet voor de winst in Monaco! Als hij de race wint betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Tech Speciale achtervleugel moet Verstappen aan zege helpen in Monaco