Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Newey ziet Verstappen schitteren in zijn succesvolste Red Bull-bolide ooit: "Hij was foutloos!"

Max Verstappen is wereldkampioen. Dat weet inmiddels iedereen wel. Wat misschien wat minder bekend is, is dat de Red Bull RB18 van Verstappen na de zege in Japan de Newey-bolide met de meeste Formule 1-zeges is.

Adrian Newey mag zonder twijfel een Formule 1-goeroe genoemd worden. De Brit is als technisch kopstuk al jaar en dag aanwezig in de koningsklasse van de autosport en ontwierp al een tiental aan kampioenschapswinnende Formule 1-bolides voor Red Bull, maar ook voor Williams en McLaren. Tot afgelopen weekend was de Red Bull RB9, waar Sebastian Vettel in 2013 kampioen mee werd, de meest succesvolle F1-wagen die Newey ooit had ontwikkeld. Daar werden namelijk 13 races in gewonnen, in 19 races tijd (oftewel een winstpercentage van ongeveer 68%). De Red Bull RB18 staat nu op 14 zeges (12 voor Verstappen, 2 voor Perez) in 18 races. Een winstpercentage van bijna 78%. Ook qua winstpercentage is de RB18 de meest succesvolle wagen van Newey, nog succesvoller dan de Williams FW18 waarmee Damon Hill in 1996 naar de wereldtitel reed. Toen werden 12 van de 16 races gewonnen (75%). Kanttekening is natuurlijk dat dit jaar nog niet afgelopen is en het percentage van de RB18 nog zou kunnen dalen, maar qua absoluut aantal overwinningen is deze bolide niet meer bij te halen.

Newey bloost

Als Newey met deze statistieken wordt geconfronteerd, verschijnt er een voorzichtige glimlach op zijn gezicht. Hij blijft echter bescheiden en moet zelfs erkennen dat Red Bull dit seizoen niet altijd de beste wagen had. "Ik ben niet heel goed met cijfers, maar dat is echt heel erg mooi", glundert hij. "We hebben een goede reeks gehad. Ferrari heeft vroeg in het seizoen een hele snelle auto gehad. Toen waren ze waarschijnlijk wat sneller dan wij. Vervolgens hebben wij onze auto op verschillende vlakken wat beter gemaakt en deze werkend gekregen op meer circuits."

Verstappen klaart de klus

Maar die 14 zeges waren natuurlijk niet mogelijk geweest zonder Verstappen, die dit jaar goed was voor 12 overwinningen. Newey is lovend over de Red Bull-stercoureur, die op een klein slippertje na een foutloos jaar heeft gekend. "Max is super geweest dit jaar. Goed, in Singapore heeft hij in het verkeer een foutje gemaakt, maar verder is hij foutloos geweest. Hij heeft heel volwassen gereden en had altijd de snelheid die nodig was. Hij verdient dan ook al het succes dat hij dit jaar heeft gehad." Newey kan tot slot niet genoeg benadrukken dat er een heel team van engineers achter hem staat dat mee heeft geholpen op weg naar het succes. "Het was een teamprestatie. Enorm, enorm bedankt aan iedereen in de fabriek in Milton Keynes", aldus de Brit.

Viaplay
x
Topontwerper 'Newey verlaat Red Bull Racing aan het einde van het seizoen'