Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Niet panikerend Ferrari voert het tempo op na eerste podium

Het was pas de eerste keer dit jaar dat er een Ferrari-coureur op het podium stond toen Charles Leclerc in Bakoe het ereschavot beklom. De komende weken voert Ferrari het tempo verder op, want men komt met een reeks aan updates. Teambaas Fred Vasseur vertelt.

Het Grand Prix-weekend in Azerbeidzjan vormde voor Ferrari toch een klein lichtpuntje. Na een aantal lastige races was Charles Leclerc namelijk de man met twee polepositions in een weekend. Zowel in aanloop naar de sprint- als de hoofdrace was hij de snelste in de kwalificatie. In de race werd het verschil met Red Bull echter weer pijnlijk duidelijk, want al heel snel gingen Max Verstappen en Sergio Perez aan de Monegask voorbij. In racepace loopt Ferrari nog ver achter op de concurrentie. Dat is dan ook het grote aandachtspunt voor het team. Toch waren er dus lichtpuntjes, vertelde Fred Vasseur na afloop van de race aan onder meer RacingNews365. "De pace over een ronde was dit weekend goed. In de laatste stint van de race hadden we aan het einde bovendien een bandenvoordeel op Red Bull, maar tegelijkertijd moeten we onszelf niet 'bullshitten'. Red Bull is sneller dan wij." "Waar het vandaan komt dat we in de race minder goed zijn dan Red Bull, of dat aerodynamisch of mechanisch is, dat weten we niet helemaal. We hebben het lastig om consistent te zijn, in elke ronde, in elke bocht, maar in Bakoe was het qua consistentie al beter en we gaan de goede kant op."

Fundamentele wijzigingen?

Ferrari heeft daarom nog steeds goede hoop dat men de achtervolging op Red Bull in kan zetten als ze de auto aan de praat krijgen. Fundamentele wijzigingen aan het concept, die pas per 2024 kunnen worden gemaakt, staan voorlopig niet op de planning, benadrukt Vasseur. Eerst updates, die vanaf de race in Miami zullen komen, als het team uit Maranello het tempo opvoert. "Het is nog te vroeg om dat soort knopen door te hakken. We zullen vanaf het raceweekend in Miami de eerste updates meenemen en in de raceweekenden daarna volgen er nog meer", zo bevestigt de Franse teambaas van Ferrari, alvorens hij nog een belangrijk punt aanstipt. "De updates zijn belangrijk, maar het volledige potentieel ervan benutten is weer iets anders. Met het format van het weekend in Bakoe was het lastig om het maximale uit de auto te halen, maar dat is voor ieder team hetzelfde. Daarom is het lastig om zo updates te introduceren." "Dat nemen we dan ook mee naar de komende races. Het sprintformat hebben we weer in Imola (dat is niet waar, red.) en Monaco is niet de beste locatie om de auto te ontwikkelen, maar we nemen kleine updates mee. Dit format pusht de teams om kleine en geen grote updates mee te nemen."

Ferrari hoopte op meer

Fred Vasseur is inmiddels bezig aan zijn vijfde maand als Ferrari-teambaas. Hij had er tot op heden meer van verwacht, qua prestaties, maar hij is blij met hoe er intern is gereageerd op de tegenvallende start van het jaar. "We hadden absoluut verwacht beter aan het jaar te beginnen, maar ik ben wel blij met de manier waarop het team heeft gereageerd. We zitten nooit in de paniekmodus, ook niet na de eerste evenementen, want in Saoedi-Arabië hadden we het heel lastig." "Tussen de race in Djedda en de race in Australië hebben we echter goed gereageerd. De benadering qua ontwikkeling is niet veranderd en we hebben niet gepanikeerd. Een complete B-wagen was nooit het plan en we bleven gefocust op onze kleine updates, zodat we de auto beter te leren kennen en zodat we begrijpen waar we de auto kunnen verbeteren." "Daar ben ik meer dan tevreden mee. Natuurlijk hadden we er liever beter voor gestaan, maar de reactie van het team is positief. Kalm, en dat betaalt zich uit.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"