Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Yuki Tsunoda

Niet Perez, maar Tsunoda krijgt er flink van langs: "Hij gooit 20 miljoen weg, om niks!"

Voormalig Minardi-teambaas Paul Stoddart is in zijn column diep teleurgesteld in de opzichtig falende Yuki Tsunoda. De kwestie is voor Stoddart welhaast een persoonlijke.

Tsunoda Mexico
Column
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Ik denk dat we met de Formule 1 Grand Prix van Mexico een interessant weekend achter de rug hebben. Ik heb echt te doen met Checo (Sergio Perez, red.). Het was de juiste move, hij voerde hem alleen niet zo goed uit. Had hij iets meer ruimte gelaten, dan had hij aan de leiding gelegen bij het uitkomen van bocht één.

Maar graag sla ik meteen een brug naar AlphaTauri en in dit geval Yuki Tsunoda. Wat een dwaas! Het was zo overduidelijk dat hij en Oscar Piastri op enig moment zouden clashen. En die vier punten die hij daarmee weggooide zijn zo ontzettend belangrijk voor het team. Je hebt het ruwweg over zo'n 20 miljoen dollar verschil in prijzengeld tussen P8 en P10 bij de constructeurs.

En hoewel ze nu achtste staan, staan ze enkel gedeeld achtste. Had Tsunoda gewoon die vier punten veilig gesteld, die echt voor het oprapen lagen, hadden ze op 20 punten gestaan en comfortabel los gestaan van de rest. Dat is ook verschil het tussen Perez en Tsunoda. Tsunoda deed het hele team tekort, terwijl Perez enkel zichzelf tekort deed.

Maar het probleem met Tsunoda is zijn mentaliteit. Hij kan heel snel zijn, laten we ook niet vergeten dat hij al vijf punten pakte dit jaar. Maar hij is zó wisselvallig. Als teambaas... als ik Franz Tost was geweest, had ik hem wat aangedaan na die actie. Het is zo overduidelijk dat hij enkel voor zijn eigen succes vecht en daarbij helemaal niet aan het teambelang denkt. Ze hadden samen tien punten kunnen pakken, maar vier daarvan werd weggegooid door pure stommiteiten.

En natuurlijk voel ik persoonlijk extra liefde voor AlphaTauri, aangezien het mijn oude Minardi-team betreft, overgenomen door Red Bull. Toen ik met Minardi als tiende en laatste eindigde bij de constructeurs in 2005, wilde ik niet dat achttien jaar later de nieuwe formatie ook als tiende zou eindigen. Daarom is dit resultaat ook zo geweldig en daarom erger ik me ook zo aan Yuki.

Hij gooide vier punten weg die zomaar gelijk kunnen staan aan 20 miljoen dollar en helemaal voor niks, ander dan ongeduld en het niet vooropstellen van het team. Dan schiet je in die positie gewoon tekort. Ik ben echt, écht heel erg teleurgesteld in hem. Werkelijk waar.

Ook interessant:

Verstappen en Perez geven Red Bull ieder op eigen wijze vleugels

De Grand Prix van Mexico was er weer één waar genoeg in zat. Blunders, verrassingen, crashes... Genoeg om over na te praten dus in een kakelverse Formule 1-podcast van RacingNews365.

Formule 1 GP Mexico 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
24 uur Le Mans Indrukwekkende De Vries teleurgesteld ondanks P2: "Dit doet pijn"