Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Toto Wolff

'Nieuw' F1-team haalt uit naar 'snobistische' Wolff en collega's

Michael Andretti, die graag in de Formule 1 wil stappen met een nieuw team, heeft zich niet heel populair gemaakt door de huidige F1 weg te zetten als Europees clubje snobs.

Wolff Binotto
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © RN365/Michael Potts

Michael Andretti wil met Andretti Autosport graag een Formule 1-team beginnen. Hij heeft zich in februari al aangemeld bij de FIA om ergens in de komende jaren, het liefst in 2024 al, toe te treden tot de sport, maar de Amerikaan heeft vijf maanden later nog geen antwoord gehad van de autosportbond.

De Formule 1-teams zijn niet allemaal even enthousiast over de deelname van een nieuw team. Het betekent namelijk dat het prijzengeld in F1 verdeeld zou moeten worden over elf in plaats van de huidige tien teams. Oftewel: minder prijzengeld voor de andere teams.

"Het geld zal uiteindelijk een belangrijke factor zijn. Het zou oneerlijk zijn om andere teams indirect te laten betalen voor de extra nieuwkomers. Dat is altijd een conflict dat je zult hebben", zo liet Red Bull-teambaas Christian Horner optekenen. Toto Wolff viel hem bij: "Wanneer er een team bijkomt, hoe kun je dan ervoor zorgen dat je meer geld binnenhaalt dan dat het gaat kosten?"

			© XPB Images
	© XPB Images

Snobistische F1

F1- en IndyCar-legende Mario Andretti, de vader van Michael, liet zich eerder al negatief uit over Toto Wolff, die kritiek had geuit op de plannen. "Toto Wolff sprak openlijk over onze geloofwaardigheid, maar hij praatte op een andere manier tegen ons", liet Andretti senior weten bij Auto, Motor und Sport. "Ik vind zijn kritiek zeer respectloos."

In een interview met GQ Magazine is zoon Michael Andretti niet blij met de houding van de huidige F1-teams, zo laat hij duidelijk merken. "Het was vroeger al een Europees clubje en ik heb het gevoel dat het nog steeds het geval is, als je ziet hoe we worden behandeld. We zouden namelijk een bedreiging zijn voor hen, als eerste internationale team."

"Ze kiezen voor een erg snobistische aanpak. Uiteindelijk zullen wij meer waarde toevoegen aan de sport dan wegnemen. Wolff gebruikt het financiële plaatje als excuus. Je merkt dat hij er naar kijkt en denkt dat hij een stem minder gaat krijgen. Dat het een extra team is dat tegen hem ingaat. Zo denkt hij erover."

Andretti weet dat F1 ook politiek is. "Dat ben ik niet vergeten. Ik wist waar we aan begonnen. Je zwemt tussen de haaien, dus je kan maar beter je harpoen meenemen. Toen ik nog coureur was, was ik misschien wat naïef hierin, maar vanwege die ervaring ben ik dat nu niet. Iedereen heeft een mes en staat klaar om deze in je rug te steken."

Teambazen: niet constructief van Andretti

Als F1-teambazen Guenther Steiner, Mattia Binotto en Toto Wolff worden geconfronteerd met de woorden van Andretti, zetten ze daar hun vraagtekens bij. "Ik weet niet wat hij hier mee wil bereiken", is de conclusie van de Haas-teambaas. "Dat is aan hem."

"Het is echter niet aan ons teambazen om dat team een licentie te geven. We hebben onze meningen, maar kunnen niet beslissen. Wij weten dus niet wat hij voor heeft gesteld aan de FIA en de FOM. Ik bedoel: ik weet dat niet, want ik kan niet voor anderen spreken. Deze opmerkingen zijn in ieder geval niet constructief en zorgen niet voor vooruitgang."

Toto Wolff en Mattia Binotto hebben er weinig aan toe te voegen. "Heel goed gezegd van Steiner", reageert Wolff. "Ik heb er niets aan toe te voegen", zegt Binotto. "Ik heb hem zelf nog nooit ontmoet, dus ik weet niet waar het over gaat. Ik weet niet wat zij hebben gepresenteerd en wat ze willen. Zoals Guenther zei: het is niet aan ons om de beslissen of hij een licentie krijgt."

Ook interessant:

Verstappen moet afrekenen met sterker Ferrari

Zelfs al wint Ferrari in Frankrijk, dan nog ligt Verstappen vóór. De vraag of men niet gewoon teamorders in het leven moet gaan roepen, lijkt dan ook gerechtvaardigd. Jullie gaven jullie mening al, maar hoe denken Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk erover?

Forbidden

Weddenschappen Mercedes

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

12 reacties

Viaplay

Unibet
x
RN365-podcast Verstappen wordt in stijl drievoudig wereldkampioen Formule 1