Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Nieuwe F1-regels gekraakt: "Daar hebben ze de plank echt heel erg mis geslagen"

Ondanks dat we pas in 2026 weer volledig nieuwe F1-bolides op de grid gaan zien en tot die tijd de motorreglementen bevroren zijn, wordt er wel zat geëxperimenteerd in de Formule 1 met andere wijzigingen dit jaar.

We hebben dit jaar al relatief veel vernieuwingen gezien in de sport. Zo zijn er dit seizoen meer sprintraces, heeft de sprintshoot-out een korter tijdschema en zagen we in Hongarije een verplichte bandenkeuze tijdens de kwalificatie. De Formule 1 is continu bezig met nieuwe ideeën om de sport interessant te houden voor de fan. Tom Coronel weet niet zo goed wat hij van al deze aanpassingen moet vinden. "Weet je, ik moet er toch wel een klein beetje aan wennen", begint Tom in een interview met RacingNews365 . Hij is van mening dat vernieuwingen prima zijn, maar alleen als ze werken: "Ik houd van vernieuwingen, dus ik ben er niet op tegen. Alleen als het niet werkt, moet je het ook wel direct overboord gooien. En dat vind ik dan wel een beetje apart, dat ze zich daar echt stavast aan blijven vasthouden." Coronel verwijst hiermee naar de vrije training voor de sprintrace op zaterdag, terwijl de coureurs al gekwalificeerd hebben en de auto's zich in parc fermé bevinden, en dus niets meer aan de auto mogen wijzigen.

Niet leuk voor de fans

Vooral de sprintweekenden vindt de WTCR-coureur lastig, vanwege het feit dat de coureurs nu maar één vrije training hebben. "Als je er even naast zit, heb je helemaal geen tijd om die auto te ontwikkelen. Als coureur zijnde wil ik natuurlijk toch mijn auto afstellen. En als dat mij in één uurtje niet lukt, dan lig ik er gelijk uit het hele weekend. Want in die sprintrace daarna kan je niets meer. En richting de race kan je ook niets meer. Dus wat wil je eigenlijk daarmee bereiken", vraagt de Dakar-coureur zich hardop af. Tijdens deze alternatieve weekenden lijkt het erop alsof nu het team dat zich het beste heeft voorbereid het weekend vooraan staat. "Het is het team dat zich het beste voorbereidt, die wint dan gewoon. Dat vind ik gewoon niet leuk om dat te zien. En dan met de bandenkeuze in Hongarije, dat vond ik al helemaal vreemd. Want daardoor gaan ze dus minder de baan op. Terwijl je juist voor de fans zoveel mogelijk van die gasten de baan op moet hebben, want dan zie je meer auto's langskomen. Dus ja, daar hebben ze de plank echt heel erg mis geslagen. Heel erg misgeslagen zelfs", aldus Tom. Bekijk het hele interview hieronder.

https://youtu.be/_a_vN9AOblY

Viaplay
x
Max Verstappen trekt heldere conclusie over controversiële McLaren-achtervleugel