Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Nieuwe opzet Formule 1-kwalificatie dit weekend getest in Imola

Als de kwalificatie voor de GP van Emilia-Romagna op zaterdag begint, moet je niet raar opkijken als je harde banden ziet bij de coureurs.

De laatste tijd hebben de Formule 1-bazen er een handje van om de coureurs nieuwe dingen uit te laten proberen. Wat te denken van het sprintweekend met een nieuw format, waarbij er twee aparte kwalificaties zijn en de gehele zaterdag in het teken staat van de sprintrace? Dit weekend is er van dat format geen sprake, maar wel moeten de coureurs iets nieuws proberen tijdens de kwalificatie op zaterdag. Er wordt namelijk een nieuwe invulling van de kwalificatie uitgetest. De gebruikelijke Q1-Q2-Q3-opzet wordt behouden, maar de coureurs moeten gebruik maken van vooraf bepaalde bandensoorten.

Hard-medium-zacht

Daar waar we normaal gesproken eigenlijk alleen maar zachte banden zien in de kwalificatie - zeker nu de regel is geschrapt die voorschreef dat coureurs de race moesten starten op de banden waarmee ze Q3 haalden - zo gaan we nu de harde en de medium banden weer zien. In Q1 zullen alle twintig coureurs namelijk verplicht op de harde banden moeten kwalificeren. In Q2 moeten de overgebleven vijftien coureurs het op de medium banden proberen, gevolgd door de alles beslissende Q3, die 'gewoon' op het zachtste rubber afgewerkt wordt. In het geval van regen, en die dreiging lijkt er te zijn, hebben de coureurs vrije bandenkeuze. De temperaturen lijken dit weekend ook niet heel hoog te zullen liggen in Italië, dus het wordt een grote uitdaging om de banden op temperatuur te krijgen, zeker de harde banden in Q1.

Nieuwe regenbanden

Ook zal Pirelli dit weekend voor het eerst de nieuwe regenbanden inzetten. Vorig jaar werd er door de coureurs geklaagd over de regenbanden, die zo slecht waren dat coureurs veel risico namen en al heel snel de overstap maakten naar de intermediates. In reactie daarop heeft de bandenleverancier een nieuwe regenband ontwikkeld. Aankomend weekend zijn deze banden, die geen bandenwarmers hebben, voor het eerst beschikbaar. De eerste berichten geven aan dat het mogelijk gaat regenen, dus wie weet zien we ze meteen in actie!

Viaplay
x
Live Reacties na mislukte kwalificatie Verstappen in Monaco