Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Lewis Hamilton

Nog veel onduidelijkheid over megadeal Hamilton met Ferrari

Voor Ferrari is het op meerdere vlakken een briljante zet geweest om Lewis Hamilton binnen te halen. De zevenvoudig wereldkampioen zal namelijk naast het sportieve vlak ook op commercieel gebied een grote rol van betekenis gaan spelen bij de Scuderia. Toch lopen de berichten over het salaris van Hamilton nog enorm uiteen.

XPB 1257422 Hi Res
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Lewis Hamilton zal bij Ferrari logischerwijs een enorm salaris gaan verdienen. De zevenvoudig wereldkampioen maakt op zijn veertigste een gedroomde en tegelijkertijd ook gewaagde overstap naar een ander F1-team. Het wordt een enorme uitdaging voor Hamilton om het team naar een wereldtitel te leiden en hij moet op die weg ook nog eens Charles Leclerc zien te verslaan. Daarom zal Hamilton zeker niet voor een lager salaris gaan racen.

Doorgaans zijn de Italiaanse media goed ingevoerd als het om de salarissen van de Ferrari-coureurs gaat, maar op dit moment lopen de berichten nog uiteen wat betreft de hoogte van Hamilton zijn salaris. Zo wordt er gesproken over een salaris van 50 miljoen dollar, een salaris van 100 miljoen dollar en bedragen ver daarboven. In 2023 zou Hamilton bij Mercedes een vast salaris van 35 miljoen dollar hebben ontvangen. Daar zijn dus geen bonussen bijgerekend. Dat bedrag ging bij zijn nieuwe tweejarige contract omhoog naar circa 45 miljoen dollar per jaar.

Gezien de sportieve uitdaging zal het aangeboden salaris van Ferrari fiks hoger zijn geweest. Als je kijkt naar de toevoeging van Hamilton op commercieel vlak, kan je vrij makkelijk vaststellen dat Ferrari nog dieper in de buidel moest tasten. Toch heeft men dat er graag voor over. De Brit is nog altijd de populairste en bekendste coureur ter wereld. Daarnaast is hij zeer gefocust op modieuze kleding en wil Ferrari op dat gebied nog een grote stap zetten.

Ook is er wat onduidelijkheid over de lengte van zijn contract. Ferrari meldde alleen dat het om een meerjarige deal gaat. In Italië wordt gesproken van een twee- of driejarig contract, al is het ook goed mogelijk dat er een zogenaamde 2+1-constructie op tafel ligt. Dat zou betekenen dat Hamilton in 2025 en 2026 sowieso voor Ferrari rijdt, de beide partijen daarna evalueren en kijken of ze een optie voor een derde jaar willen lichten.

Kledingmerk

In 2023 behaalde Ferrari een omzet van 6,4 miljard dollar en naar verluidt kwam een derde van het bedrag voort uit merchandise. Dat gaat niet alleen om merchandise als petten en shirts van het F1-team, maar ook om schaalmodellen van zowel de F1-bolides als de straatauto's die Ferrari maakt. Daarnaast heeft Ferrari ook een luxe kledingmerk opgezet. Deze kleding wordt tijdens GP-weekenden vaak door de huidige coureurs van Ferrari gedragen en het merk geniet steeds meer bekendheid.

Daardoor levert het kledingmerk nu al een deel van de merchandise-omzet op. Dat bedrag wordt geschat op twee miljard dollar. Het is een logisch gevolg dat het kledingmerk van Ferrari gaat profiteren van de positieve, wereldwijde reacties op de komst van Hamilton. De nu 39-jarige coureur is zeer modebewust en gaat met Ferrari voor een extra boost van het kledingmerk zorgen. Extra inkomsten gegarandeerd, zou je zeggen.

Het is nog onbekend welke afspraken er zijn gemaakt qua salaris of bonusvergoedingen. Op zichzelf was het voor de hele wereld al een grote verrassing dat Hamilton naar de Scuderia overstapt. Ongetwijfeld zullen de beide partijen een akkoord hebben op het gebied van kleding/merchandise. Hamilton zal zo veel geld verdienen naast het vaste salaris en de sportieve bonussen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

			© XPBimages
	© XPBimages

Ambassadeur

In 2023 werden geruchten omtrent een mogelijke Ferrari-overstap van Hamilton hardhandig de grond ingedrukt, omdat de zevenvoudig wereldkampioen nooit zijn ambassadeurschap bij Mercedes op zou geven. Er werden tussen Mercedes en Hamilton eerder namelijk al afspraken gemaakt dat de Brit ook na zijn F1-carriere nog een rol zou gaan spelen bij het Duitse merk. Dat hield logischerwijs in dat Hamilton na zijn carrière nog altijd flink betaald zou worden door Mercedes, omdat ze inzagen dat de Brit dan ook een grote rol kon spelen voor het automerk.

Het is voor een automerk als Mercedes geweldig wanneer je een zevenvoudig wereldkampioen voor altijd aan je merk kunt verbinden. Dat kan je natuurlijk alleen bereiken door jaarlijks een flink bedrag over te maken. Toch besloot Hamilton om weg te gaan, waardoor hij het ambassadeurschap aan zijn neus voorbij ziet gaan. Geen probleem, want Ferrari neemt deze 'bonus' maar al te graag over van Mercedes.

Ferrari kan zich op dit moment geen betere ambassadeur voorstellen, zeker omdat Hamilton ook zo bekend is in de modewereld. Ferrari slaat dus sportief, qua merchandise en qua ambassadeur toe. Dit zorgt er echter wel voor dat Hamilton een megabedrag gaat verdienen bij Ferrari. Het genoemde bedrag van meer dan honderd miljoen dollar klinkt vrij realistisch als je je bedenkt wat Hamilton al aan vast salaris bij Mercedes verdiende. Tel daar zijn bijdrage voor Ferrari bij op en het cirkeltje is rond.

Het bedrag lijkt namelijk 'peanuts' te zijn als je kijkt wat Ferrari gegarandeerd aan hem gaat verdienen. Het gaat immens veel zijn, zonder dat Hamilton ook maar één overwinning of titel voor de Scuderia heeft gepakt. De overstap is op financieel vlak dan ook zeker een briljante beslissing van de Italianen. De eer lijkt vooral naar John Elkann te gaan. Hij gaf niet op en wilde Hamilton hoe dan ook binnenhalen. Als grote baas is het logisch dat hij eerst naar de zakelijke kant kijkt en weet dat Ferrari financieel een enorme slag gaat slaan met de komst van Hamilton.

Scoort Feyenoord donderdag 19 september tegen Bayer Leverkusen? Dan keert Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit.

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
F1 Werking McLaren-achtervleugel onthuld