Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Hongarije 2022

Noodweer kan F1-programma flink in de war schoppen

De vrijdag van de Formule 1 Grand Prix van Hongarije verliep als een normale vrijdag. Op zaterdag zou dat weleens een heel ander verhaal kunnen worden. Reële kans namelijk dat deze letterlijk en figuurlijk in het water valt.

Rain tyres F1
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPB

Voorafgaand aan het weekend van de Formule 1 Grand Prix van Hongarije was al duidelijk dat het weekend droog zou verlopen, met uitzondering van de zaterdag. Dan zouden met name in de ochtend felle buien overtrekken, wat mogelijk een natte baan tijdens de kwalificatie tot gevolg had.

Enkele dagen later lijkt het erop dat het de hele dag gaat regenen op de zaterdag en heel hard ook. Her en der wordt alweer gepraat over het scenario waarin de kwalificatie uitgesteld gaat worden. Onze vrienden van WeerOnline rekenen op aanhoudende regen tot ver voorbij de starttijd van 16:00 uur en sowieso tot in de avond.

Maar wat als het nu echt hard regent op zaterdagmiddag? De kans is groot dat onder gelijke omstandigheden de derde vrije training dan al is afgelast of zonder noemenswaardige actie is afgewerkt, maar in het geval van een kwalificatie zal men er altijd op inzetten deze door te laten gaan.

			© WeerOnline
	© WeerOnline

Formule 1 gaat voor alles

Normaal gesproken worden de omstandigheden op het moment zelf getoetst. Om de input van een coureur te vragen, sturen ze vaak safety car-coureur Bernd Maylander de baan op om vanuit zijn perspectief na te gaan of de omstandigheden goed genoeg zijn om te rijden. Zo niet, dan heeft de wedstrijdleiding altijd de mogelijkheid om de sessie uit te stellen. Vaak gaat dat met sprongen van zo'n tien minuten. Een middag kan voor de kijker zo lang duren, zonder dat er ook maar een ronde wordt gereden.

De wedstrijdleiding kan zich de luxe permitteren om tot zonsondergang na te blijven gaan of er gereden kan worden. Rekening houden met supportklassen? Het hoeft niet. De Formule 1 zal al-tijd voorrang krijgen op bijvoorbeeld de Formule 2 of de W Series.

Mochten de omstandigheden echter uitzichtloos blijken te zijn, dan kan de Formule 1 altijd nog besluiten om de kwalificatie over de nacht heen te tillen en deze op zondagochtend te verrijden. Dat is het laatste waar Max Verstappen op hoopt, want hij spint naar eigen zeggen garen bij een natte kwalificatie. Op zondagochtend is het hoogstwaarschijnlijk droog.

Ook in het geval van een ochtendkwalificatie op zondag geniet de F1 voorrang op de supportklassen, al kan er ongetwijfeld wat geschoven worden in het programma. De race zal men op het oorspronkelijke tijdstip willen verrijden, al is het maar vanwege de televisiestations die op dat tijdstip zendtijd hebben gereserveerd.

Ook interessant:

Falend Ferrari legt Verstappen geen strobreed in de weg

Max Verstappen won in Frankrijk, terwijl Charles Leclerc door het ijs zakte. Kan de Red Bull-coureur de titel nog mislopen? Wat zijn zijn kansen volgend raceweekend in Hongarije? Dat en meer bespreken Tim Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk in de nieuwste RN365 Formule 1-podcast. Beluister 'm hieronder.

Formule 1 GP Hongarije 2022 RN365 Nieuwsdossier

7 reacties

Viaplay

Unibet
x
Kostenpost Perez vergezelt Stroll en Sargeant op teleurstellend F1-lijstje