Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Lando Norris

Norris ambitieus: "Dan kan niet Red Bull maar McLaren in 2024 af en toe de favoriet zijn"

McLaren maakt in een 2023 een zeer bijzonder seizoen mee. Het welbekende team reed in het begin van het F1-seizoen nog in het achterveld, terwijl men vanaf halverwege het seizoen meestrijd om de podiumplekken. Die lijn hoopt Lando Norris door te trekken naar 2024, het jaar waarin hij geloofd dat er meer mogelijk is voor McLaren.

Verstappen Norris Piastri
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

In de afgelopen jaren werd McLaren qua resultaten niet meer als een topteam gezien, terwijl het Britse team met de rijke historie nog altijd over de middelen beschikt om vooraan mee te kunnen doen. Toch lukte het McLaren slechts sporadisch om vooraan mee te rijden de afgelopen jaren. Halverwege het huidige Formule 1-seizoen kwam daar echter eindelijk verandering in en vond McLaren de weg terug naar de top. Red Bull is nog een maatje te groot voor het team uit Woking, maar de grote stap die men dit jaar heeft gemaakt, zorgt er in ieder geval voor dat men binnen het team weer met ambitie vooruit durft te kijken.

Als Lando Norris in het prachtige motorhome van McLaren wat tijd maakt voor een exclusief interview met RacingNews365, maakt de jonge Brit als altijd uitgebreid de tijd om zijn gedachtes zorgvuldig uit te leggen. "We hebben dit jaar grote stappen gemaakt, maar op een bepaald moment gaat de snelheid van de ontwikkeling altijd minder worden. Dat is nu eenmaal hoe het werkt", antwoordt Norris als we hem vragen naar de ontwikkeling van de huidige McLaren-bolide en wat dit betekent met het oog op 2024.

"We hebben in een korte periode een onwijs grote stap gemaakt. Als je kijkt naar onze racepace zijn we ongeveer een seconde per ronde verbeterd ten opzichte van het begin van het seizoen. Dat is een enorme vooruitgang. Ja, tijdens sommige races is de verbetering zelfs meer dan een seconde per ronde, maar op sommige circuits is de vooruitgang ook minder. Wanneer je het gemiddelde neemt, hebben we het denk ik echter wel over een seconde winst. Dat is echt een onwijs grote stap die we in een zeer korte periode hebben gemaakt, zeker als je kijkt naar de strikte regelgeving waarbinnen we moeten opereren."

"Daarom is het knap om te zien wat we gedaan hebben tussen Bahrein en nu. Het zorgt ervoor dat we sinds mijn aanwezigheid bij McLaren op de beste manier de winter in gaan en richting 2024 kunnen gaan werken. Dat zorgt ervoor dat ik mijn hoop durf uit te spreken dat we volgend seizoen het jaar zullen beginnen met een nog sterkere bolide. Dat is positief, omdat we afgelopen drie, vier jaar eigenlijk nooit met een sterke bolide aan het seizoen zijn begonnen. Eigenlijk hadden we alleen in 2019, toen ik net bij het team zat, en in 2021 aan het begin van het seizoen te maken met een goede bolide. Als ik terugkijk naar 2022, toen we met een zeer slechte start van het seizoen te maken hadden, of naar dit seizoen, waarin we ook heel slecht van start gingen, dan is het van groot belang om het seizoen te beginnen met een sterke bolide."

Het interview gaat verder onder de foto.

			© XPBimages
	© XPBimages

Norris: "Dan kunnen we de favoriet zijn"

De basis voor een goed 2024 lijkt er te liggen en dus zijn we benieuwd naar wat Norris denkt dat volgend jaar mogelijk zal zijn voor het team. "Als we een sterke seizoensstart meemaken in 2024 en onze bolide blijven ontwikkelen, dan denk ik dat we volgend jaar af en toe de favoriet kunnen zijn voor de zege. Dat betekent dat we vanaf halverwege het seizoen of richting het einde van volgend jaar op sommige circuits de race als favoriet in kunnen gaan. Dat lukt echter niet op ieder circuit, aangezien Red Bull nog altijd op een ander niveau rijdt dan alle andere teams."

"Zij kunnen op ieder circuit goed uit de voeten, terwijl dat bij ons niet het geval is. Wij hebben enkele circuits waar we het heel goed doen, zoals Silverstone bijvoorbeeld, maar op andere circuits hebben we het dan weer heel lastig. Wij moeten ons zien te verbeteren qua constantheid. Kijk maar eens naar Mercedes, in mijn ogen zijn zij na Red Bull het meeste constante team van 2023. Dat ziet er misschien niet altijd zo uit, maar ze zijn nooit heel langzaam geweest. Gedurende het seizoen zijn ze eigenlijk ook altijd sneller dan McLaren geweest. Daarom blijft Mercedes voor mij nog altijd het tweede team, maar we maken op het moment wel stappen waardoor we dichter naar ze toe kruipen."

"We zijn nu in mijn ogen dus nog niet het tweede team, maar we hebben het denk ik wel in ons om het volgend jaar te worden", aldus Norris, die net als zijn teambaas Andrea Stella ambitieus durft te zijn, maar tegelijkertijd ook zeer realistisch blijft. Het befaamde team uit Woking weet met al haar ervaring namelijk dat het veel tijd en geduld kost om terug te keren aan de absolute top van het F1-veld.

Ook interessant:

Verstappen heeft van niemand iets te duchten in jacht op unieke mijlpaal

Verstappen kan in Austin zijn vijftigste Grand Prix-zege boeken en zo een unieke mijlpaal behalen! In de nieuwste RN365 F1-podcast blikken Coronel, Dimmers en Mosterdijk vooruit op de GP van de Verenigde Staten. Uiteraard passeren er nog meer onderwerpen de revue. Is Perez de juiste optie voor 2024, waarom onderzoekt de FIA opnieuw een overtreding van Hamilton en gaat Haas om punten strijden?

Beluister de podcast hieronder!

Het F1-seizoen is afgelopen, maar RacingNews365 gaat volle bak door. Op 13 december kan jij aanwezig zijn bij ons live event. Een toffe F1-avond met een live F1-podcast met Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk! Tevens ga jij gaat ook zelf racen in een simulator! Ben je een echte kenner? Dat mag je bewijzen in de pubquiz, met toffe prijzen!

Kortom, het ideale avondje uit!

Bestel snel jouw tickets op=op
Forbidden

Weddenschappen Lando Norris

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Interviews RN365 Nieuwsdossier

5 reacties

Viaplay

Unibet
x
'Bizar' Albon doet boekje open over rijstijl Verstappen: "Het is bizar"