Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Lando Norris

Norris overhandigt Verstappen de titel, niemand anders

De zomerstop is aangebroken en Max Verstappen heeft nog steeds een comfortabele voorsprong van 78 punten in het rijderskampioenschap. Er is op basis van de afgelopen weken maar één conclusie mogelijk: Lando Norris is hard op weg om zijn titelkansen zelf in de prullenbak te gooien.

Norris FP2 Belgium
Column
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Niemand twijfelt aan de kwaliteiten van Lando Norris. De Brit heeft de afgelopen jaren laten zien dat hij een razendsnelle coureur is en op een dag wereldkampioen zou kunnen worden. Oké, tot 2024 had hij nooit de auto om het gevecht écht aan te gaan, maar nu is alles anders.

McLaren heeft namelijk een ongekende ommekeer bewerkstelligd. Waar het team begin 2023 nog in de achterhoede bivakkeerde, hebben ze nu vaak de snelste auto van het veld. Het grote updatepakket in Miami was genoeg om het gat naar Red Bull volledig te dichten en qua snelheid het team van Max Verstappen regelmatig af te troeven. 

Maar daar ontstaat ook gelijk het grote probleem van Norris: snelheid omzetten in goede resultaten. Want wat heeft de coureur de afgelopen tijd veel kostbare punten weggegooid. Stiekem is het werkelijk ongelofelijk dat Norris nog maar één zege heeft behaald, want in de reeks tussen de Grand Prix van Canada en België had er veel meer ingezeten. Norris was vrijwel altijd de snelste coureur op de baan.

Lief

De achilleshiel van Norris? De starts. In Spanje, Groot-Brittannië, Hongarije én België verloor hij kostbare posities, met problemen tot gevolg. En natuurlijk waren hier en daar de strategische keuzes van McLaren niet juist, maar het begint toch echt bij Norris zelf.

Neem de meest recente race in België, waar Norris de unieke kans had om in te lopen op Verstappen. De Nederlander kreeg een gridstraf van tien plaatsen, maar zat na één rondje alweer op de staart van Norris. De reden? Een uitstapje van Norris naast de baan, waardoor hij drie posities verloor. Een undercut van Verstappen deed hem uiteindelijk de das om, want inhalen was onmogelijk. Wéér liep Verstappen twee puntjes uit in het kampioenschap en dat terwijl Norris de gehele race sneller was. 

Norris zou er goed aan doen om in de zomerstop te reflecteren. Dat klinkt natuurlijk makkelijk, zeker omdat hij het zelf ook aankondigde, maar onderaan de streep had de achterstand op Verstappen véél kleiner moeten zijn. En misschien is het ook wel typerend voor het karakter van Norris dat hij het blunderende McLaren niet keihard afstrafte in Hongarije. Is het professioneel om Oscar Piastri voorbij te laten na een oneerlijke undercut en je zo aan de afspraken te houden? Ja, maar een Verstappen zou het nooit doen. Norris is en blijft heel lief en gooit zo regelmatig zijn eigen glazen in. 

Waarom? Omdat hij na de mislukte start op Spa verklaarde dat hij een gat liet en zo mogelijk contact wilde voorkomen. Norris lijkt constant de gevolgen te overdenken en niemand teleur te willen stellen, maar zo werkt het niet in de Formule 1. Je moet egoïstisch en doortastend zijn. Verstappen maakt op die manier al jaren het verschil, nu Norris nog. Anders gaat Verstappen zeker met een vierde titel aan de haal.

Ook interessant:

Verstappen is alle Red Bull-basiselementen voor succes kwijt

Perez, Red Bull, Mercedes... wat moet je daar nou van zeggen? Niks, want dan doen de heren Dimmers, Coronel en Mosterdijk voor je! Jij hoeft alleen maar achterover te leunen met deze kakelverse nieuwe F1-podcast.

Bekijk je de nieuwe podcast op Youtube, dan kan hier!

Nu de herfststop voorbij is, wordt dit weekend de GP van de Verenigde Staten verreden. Als Max Verstappen of een andere favoriet dit weekend wint in Austin, betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Trucje Verstappen verklaart opzienbarend Red Bull-trucje