Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Lando Norris

Norris snapt niets van straf voor onsportief gedrag: "Dan moet ik nog veel meer straffen krijgen"

Lando Norris finishte als negende in Canada, maar vanwege een straf viel hij terug tot buiten de top tien. Geen punten.

Norris Piastri Canada
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages
Halverwege de race kreeg Lando Norris, die rondreed in het middenveld, een straf voor onsportief gedrag toen de safety car op de baan was. Daardoor viel hij terug vanaf de negende plek tot buiten de punten. Hij werd uiteindelijk als dertiende gekwalificeerd. Achter hem profiteerden Lance Stroll en Valtteri Bottas ervan en schoven een plekje op binnen de punten. Ook Oscar Piastri maakte een plekje goed door de vijf seconden straf van zijn teamgenoot, maar aan de elfde plek had hij en zijn McLaren-team niets.

Waarom kreeg Norris een straf?

De stewards legden in hun uitspraak uit waarom Norris vijf seconden straf had gekregen voor 'onsportief gedrag'. Tijdens de safety car-periode remde Norris af om een gat te creëren naar teamgenoot Piastri, die op dat moment voor hem reed. In het proces vertraagde hij de auto's achter hem. Er was een significant verschil tussen Norris en Piastri in de laatste sector van zo'n 50 kilometer per uur.

In Artikel 12.2.1.I van de International Sporting Code van de FIA wordt er gerefereerd naar 'elke overtreding van de principes van eerlijkheid tijdens een race, onsportief gedrag of een poging om de resultaten te beïnvloeden op een manier die tegen de ethiek van de sport ingaat'. Die regel had Norris volgens de stewards aan zijn laars gelapt.

Door langzaam te rijden, creëerde hij namelijk een gat tussen zichzelf en Piastri, terwijl beide coureurs naar binnen moesten voor een pitstop. Zo hoefde Norris niet te wachten totdat de pitstop van zijn Australische teamgenoot afgerond was en in het proces hoefde hij zo geen tijd te verliezen, wat hem waarschijnlijk plekken had gekost.

Norris speelt de vermoorde onschuld

Alhoewel de beelden aantonen dat Norris inderdaad een heel groot gat liet vallen, meent hij dat hij niets fout heeft gedaan. Zonde, want zo werd hij niet beloond voor zijn naar eigen zeggen beste race van het jaar.

"Dit was mijn beste race van het seizoen tot nu toe. Het was een goede race, al verloor ik aan het begin van de race een positie aan Oscar, maar dat heb ik weer goed gemaakt. Al mijn inhaalacties deed ik bij het ingaan van de hairpin, want ik had heel veel vertrouwen tijdens het remmen. Een paar goede inhaalacties", aldus de Brit.

"De pace was goed, niet per se geweldig, maar goed genoeg om de Alpine bij te houden en met hen te racen. Dat is beter dan alleen maar te moeten verdedigen."

Als hij RacingNews365 te woord staat, hoort Norris pas voor het eerst waarom hij zijn straf heeft gekregen. Hij is het er niet mee eens. "Interessant", lacht hij. "Ik werd namelijk pas drie seconden voor de pitstraat naar binnen geroepen voor een pitstop. Op dat moment reed ik gewoon vol gas, dus in mijn ogen slaat dit nergens op."

"Je rijdt vaak genoeg wat langzamer dan je deltatijd tijdens de virtuele safety car, dus dan zou ik ook nog straffen moeten krijgen voor alle keren dat ik dat de laatste drie jaar heb gedaan, net als iedereen. Ik heb niets fout gedaan", zo sluit hij af.

Check hieronder de beelden van Norris' gewaagde inhaalactie op teamgenootje Piastri.

Ook interessant:

Red Bull-vervanger Perez naar voren geschoven: "Kom er maar in!"

Perez opzichtig steken vallen. Coronel weet wel raad met de situatie als hij een in zijn ogen passende vervanger naar voren schuift: "Kom er maar in!" Hoe denken Dimmers en Mosterdijk erover?

Praat mee!

Viaplay
x
Max F1-baas voorspelt dat 'legende' Verstappen wordt vervangen