Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Nyck de Vries opent jacht op Formule E-wereldtitel

Het Formule E-seizoen start donderdag met de vrije training van de ePrix van Saoedi-Arabië. RacingNews365 sprak de coureur over zijn debuut in de Formule E, een mogelijke ePrix in Eindhoven en hij blikt kort vooruit op het aankomende seizoen.

Nyck de Vries maakte ruim een jaar geleden zijn debuut in de Formule E, nadat hij het jaar ervoor de Formule 2-titel had gepakt. Hij maakte indruk met zijn snelheid, maar had het geluk niet altijd aan zijn zijde. De Fries vertelt hoe hij zijn debuutjaar heeft beleefd. "Over het algemeen ben ik tevreden", zo begint de Sneker zijn verhaal in een interview met RacingNews365 . Uiteraard zijn er altijd dingen die ik achteraf anders had gedaan of beter had willen doen. We hebben best wel wat pech gehad aan onze kant van de garage, maar al met al was het een positief seizoen. We hebben het natuurlijk heel goed afgesloten in Berlijn (met een podiumplek, red.). Iedereen heeft super hard gewerkt. Het was natuurlijk ook het eerste seizoen voor Mercedes dus fijn dat die beloning er net voor het einde van het seizoen kwam." Een belangrijk punt, want hoe anders is het om je debuut te maken bij een team dan zelf ook nieuw is? “Je leert samen en dat is een proces dat je van tevoren niet kunt uitstippelen. Het team en ik zijn ontzettend gemotiveerd om elkaar te pushen, met Stoffel (Vandoorne, red.) als teamgenoot. We hebben met z’n allen hard gepusht om het team up-to-speed te krijgen." Het voordeel was dat Mercedes niet helemaal vanaf nul hoefde te beginnen. Waar Mercedes in 2018-2019 nog samenwerkte met HWA, naam het afgelopen seizoen het team in z'n geheel over. "HWA had de basis gelegd, maar er waren wel wat veranderingen binnen het team. Onze competitieve instelling zorgt ervoor dat de ontwikkeling heel snel gaat. Iedereen wil presteren en iedereen wijst elkaar op verbeterpunten. Er heerst een no-blame-culture dus iedereen is comfortabel om zijn of haar fouten toe te geven om zo snel mogelijk stappen te kunnen zetten."

Pech

De coureur uit Sneek verloor het onderlinge duel met teamgenoot Stoffel Vandoorne, maar daar zijn goede redenen voor, aldus De Vries. "Natuurlijk is hij hoger geëindigd, maar als je het analyseert en kijkt naar hoe ik heb gepresteerd en naar de punten die ik heb verloren om welke reden dan ook, dan hoef ik mij daar echt niet voor te schamen." Die redenen komen vooral neer op pech. De Vries somt moeiteloos de incidenten op, zonder zelfmedelijden. "Ik heb een heleboel punten verloren, waar ik niets aan kon doen. In het tweede weekend van het jaar stond ik eigenlijk al op het podium, want daar werd ik derde op het circuit. In Mexico hadden we goed gekwalificeerd, maar een remprobleem haalde mij uit de race en Robin (Frijns, red.) helaas ook (de twee botsten, red.). Overigens zijn we nog altijd goede vrienden. In Marrakesh lag ik derde en kreeg ik een drive-through-penalty, om een reden waar ik niks aan kon doen. In Berlijn lag ik vijfde, maar viel ik stil vanwege een technisch probleem." Ondanks de pech, is de 26-jarige coureur tevreden met zijn seizoen. "Ik wil helemaal geen excuus-pleidooi houden, maar gewoon aangeven dat het een goed eerste jaar was dat nog beter had kunnen zijn. Ons doel is daarom om constanter te presteren."

Doel

De Vries hoopt dat het team dit jaar sterker aan de start verschijnt dan vorig jaar. Hij heeft namelijk torenhoge ambities en die steekt hij niet onder stoelen of banken. "Ik ben niet zo’n dromer. Ik stel mijzelf natuurlijk wel doelen. Heel lang was dat natuurlijk Formule 1, dat was het langetermijndoel. Nu is dat winnen en kampioen worden in de Formule E."

Race in Eindhoven

"Het is goed mogelijk dat volgend jaar al de Formule E door de straten van Eindhoven racet. De Vries hoopt dat het echt gaat gebeuren. "Dat zou ik geweldig vinden. Ik heb in mijn hele carrière maar een race in Nederland gereden, in Assen in mijn eerste jaar Formule Renault in het NEC, het Noord-Europese kampioenschap. Het is toch wel echt bijzonder om voor je thuispubliek te rijden." "Dit jaar gaan we natuurlijk naar Monaco, dat ga ik ook leuk vinden denk ik, dat voelt toch een beetje als thuis. Maar het Nederlandse publiek is natuurlijk nog net wat specialer. Ik hoop er van harte op dat het gaat gebeuren", aldus De Vries.

Viaplay
x
Verstappen Max liep schade op door kamikazeactie Perez: "Hij remt 50 meter later!"