Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Esteban Ocon

Wat doet een F1-zege met een coureur? "Dit was de bevestiging"

Je zou het misschien vergeten door alle problemen waar Alpine mee te maken heeft dit seizoen, maar met Esteban Ocon en Pierre Gasly heeft het Franse team wel twee coureurs in huis die weten wat winnen is in de Formule 1. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Lando Norris.

Australia Ocon
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Met zijn derde plaats in Australië pakte Lando Norris zijn veertiende podiumplek uit zijn carrière. Daarmee heeft de McLaren-coureur het record in handen van meeste podiumplekken zonder een overwinning in de Formule 1. George Russell, Pierre Gasly en Esteban Ocon hebben minder podiumplekken in de Formule 1 op hun naam staan dan Norris, maar zij hebben wel iets waar Norris nog altijd op wacht: een zege in de Formule 1.

Ocon pakte zijn tot nu toe enige eerste plek in de GP van Hongarije in 2021. Na een chaotische start van de race en een tactische fout van Mercedes kreeg de Fransman de leiding in handen en gaf deze niet meer af. "Toen ik de finish passeerde, was het echt een geweldig moment. Ik zag allemaal beelden uit het verleden door mijn hoofd schieten. Alle moeilijke momenten die we samen hebben meegemaakt, mijn familie en alle mensen die dicht bij me staan. Al die moeilijke tijden, alle pijn die we hadden, het was het allemaal waard voor dat moment. Prachtig", zegt Ocon in de podcast High Performance.

Natuurlijk werd de overwinning goed gevierd, hoewel zijn ouders niet bij de race aanwezig waren. "Ik had een goede vakantie, want na deze race was het precies de zomerbreak in de Formule 1. Ik was dus voor een maand de laatste winnaar van een GP. Ik heb mijn ouders na de race wel snel gebeld via FaceTime. Mijn hele familie was bij hun thuis en ze proostten allemaal met een glas champagne."

'Versterkt vertrouwen'

Ocon mocht zich vanaf dat moment scharen in het rijtje racewinnaars in de Formule 1. En dat deed hem goed. "Ik denk dat het echt het vertrouwen versterkt als je in staat bent om een race te winnen. Ik heb er altijd in geloofd dat ik het kon, maar je hebt nooit het volledige bewijs. Dit was de bevestiging. Ook het feit dat we als team goed werk leveren en we de juiste dingen doen. Dat is echt super goed om je vertrouwen te geven voor de rest van het jaar. Het brengt natuurlijk rust en vrede in het team. En als je op het punt staat om een keer een cruciale beslissing te nemen, weet je dat het de juiste is."

Inmiddels is de situatie voor Ocon (en Alpine) natuurlijk flink veranderd. Het team worstelt en zal flink aan de bak moeten om iets van het seizoen te kunnen maken. Gelukkig kunnen ze wel terugvallen op de ervaringen uit 2021.

Ook interessant:

Kunnen we van een enerverende GP van Australië spreken? Qua spanning misschien niet, maar er gebeurde genoeg. Red Bull blijkt niet onfeilbaar en dat is iets waar de concurrentie maar wat graag gebruik van wil maken.

Praat mee!

Viaplay
x
'Verrassing' Marko houdt rekening met vervelende 'verrassing' voor Verstappen in China